Åpen kildekode skuffer it-sjefene

Åpen kildekode skuffer it-sjefene

Men for første gang er ikke Microsoft-teknologi på topp i it-avdelingen.

I undersøkelsen som er gjennomført av Synnovate er halvparten av de 400 it-sjefene norske, 35 prosent svenske og 14 prosent danske. Dette er den fjerde undersøkelsen i rekken. Tidligere har Steria foretatt tilsvarende i 2004, 2006 og 2009.

Spørsmålene har vært de samme, men det er lagt til noen ekstra i år.

- Dette er første gang i undersøkelsens seks år lange historie at noe annet enn Microsoft-teknologi havner på førsteplass blant de norske it-sjefene, sier Anders Lindgren, markedsdirektør i Steria.

Overordnede prioriterninger

Undersøkelsen viser at it-sjefene i stadig økende grad må jobbe med det forretningsmessige. Det er effektivisering, informasjon og kostnader som preger it-sjefens overordnede prioriteringer.

Derfor er det viktigste utfordringene å forbedre prosesser og øke effektiviteten. Derfor bør BPM, Business Process Management, bli viktigere i forbindelse med å avklare hvordan man skal effektivisere forretningsprosessene.

På tredjeplass i år gjelder det å forbedre dokumentadministrasjonen (Enterprise Content Management). Dernest følger bedre styring og kontroll og kundeservice. De resterende fem forretningsutfordringene er en konsekvens av de første fem.

It-prioriteringer

Konsekvensen av it-sjefens prioriteringer vises i de it-teknologiene som prioriteres. Virtualisering er nå soleklart på førsteplass. Dernest følger arkiv og saksbehandling.

Konsekvensen for Steria er et tett samarbeid med EMC på Documentum. Som tung leverandør til det offentlige må Steria ta hensyn til norsk arkivstandard. Derfor jobbes det med tilpasning til Noark 5.

Portaler holder seg oppe, fordi det er måten å presentere informasjon. Men portaler bør hele tiden vurderes. Mange bedrifter har alt for statisk og uinteressant informasjon. Hvordan informasjon skal prioriteres og hvordan man skal kunne finne noe, trengs det kontinuerlig å jobbes med. Den viktige informasjonen er en konsekvens av forretningsprosessene.

Forretningsinnsikt (BI, Business Intelligence) og tilhørende arkivteknologi, datavarehus, har rast oppover listen. Disse er henholdsvis på fjerde og femte plass.

Dernest kommer Microsoft-teknologi, som i 2009 var den viktigste teknologien. Etter Microsoft følger CRM, det vil si salgsoppfølging. Den kan aldri bli god nok.

It-arkitektur havnet på åttende plass, samordnet kommunikasjon på niende og web-tjenester på tiende.

- Mindre interessant i år er trådløse nett, mobil infrastruktur og grønn it. Alle disse var på listen over de ti prioriterte teknologiene i fjor, påpeker Anders Lindgren.

Hva ble suksess, og hva skuffer? Les videre på neste side!

Enterprise