Åpen kildekode i Windows Store

Åpen kildekode i Windows Store

Microsoft skal distribuere programmer med åpen lisens i programbutikken til Windows 8.

At Microsoft kaster seg på app-store bølgen med Windows Store i Windows 8 er i seg selv ingen nyhet. Men at selskapet nå åpner for at open source-applikasjoner skal kunne distribueres via Windows Store, det er nytt.

Åpen kildekode

I den siste Windows Store Application Developer Agreement (per 6. desember 2011) står det at applikasjoner som er beskyttet av en lisens fra Open Source Initiative kan distribueres i Windows Store.

I tillegg vil open source-lisensen overstyre Microsoft Standard Application License, og slike applikasjoner vil være unntak i forhold til deling og redistribusjon av applikasjoner.

Dette står oppført i avsnitt 3, punkt g. License to Customer:

«Your license terms must also not conflict with the Standard Application License Terms, in any way, except if you include FOSS, your license terms may conflict with the limitations set forth in Section 3 of those Terms, but only to the extent required by the FOSS that you use. “FOSS” means any software licensed under an Open Source Initiative Approved License

Martin Bekkelund, seniorkonsulent i Friprogsenteret, synes det er et bra tiltak at Microsoft vil åpne for distribusjon av fri programvare i Windows Store.

- Slik jeg ser det, så er det en bekreftelse på det vi alltid har sagt, nemlig at det ikke trenger å være noe skille mellom fri og lukket programvare, sier Bekkelund.

Han legger til at det er med forutsetning om at programvaren har en anerkjent fri programvarelisens, og ikke er pålagt DRM eller andre restriksjoner.

- Jeg tror Microsoft kan se det som et pluss å inkludere fri programvare, så lenge det ikke kommer i konkurranse med deres egne produkter, avslutter Bekkelund.

Enterprise