Åpner Office-formater

Åpner Office-formater

Binær-formatene i eldre Office-filer blir nå fritt tilgjengelige for andre utviklere og konkurrenter.

Microsoft har offentliggjort tilgjengelig teknisk informasjon om alle sine binær-filformater for Office. Ifølge selskapet blir formatene fritt tilgjengelige for andre programvareutviklere og ingen vil bli saksøkt for patentbrudd.

Det er de tekniske spesifikasjonene for Word-, Excel- og Powerpoint-filer som nå gjøres tilgjengelige under Microsoft Open Specification Promise (OSP), som er det samme programmet Microsoft har benyttet tidligere ved offentliggjøring av teknisk informasjon.

Gamle Office-filer

Office-spesifikasjonene som tilgjengeliggjøres omfatter alle binærformater som brukes i versjoner av kontorprogrammene fra Office 97 til og med Office 2007.

Filformatet i Office 2007 er Office Open XML, som ikke er et binærformat. Office 2007 kan likevel lagre filer i binærformater som stort sett er identiske med de som benyttes i Office 2003, skriver den amerikanske utgaven av Computerworld.

Tidligere har Microsoft publisert spesifikasjonene for Open XML gjennom OSP (i 2006) Som kjent er denne standarden nå overlatt til standardiseringsorganisasjonen Ecma International, mens Microsoft jobber intenst for å få den godkjent av ISO (Den internasjonale standardiseringsorganisasjonen). Denne prosessen blir trolig avgjort mot slutten av neste uke.

LES OGSÅ:

Dette må Microsoft endre på

- Nei til Microsoft verst for ODF

Publiseringen av binærformat-spesifikasjoner kan gjøre det enklere for utviklere å skrive programmer som er kompatible med Office - det gjelder også konkurrenter som OpenOffice.org og IBMs Symphony.

Ifølge Brian Jones, en teknisk programsjef i Microsoft, er publiseringen et svar på henvendeser fra en rekke nasjonale standardiseringsorganer som har bedt om enklere tilgang til denne tekniske informasjonen.

Patent-løfter

I henhold til OSP-programmet lover Microsoft "ugjenkallelig" ikke å fremme krav relatert til mislighold av patenter mot utviklere som ønsker å "lage, selge, tilby for salg, importere eller distribuere en implementasjon som samsvarer med spesifikasjonen". Utviklere trenger heller ikke å signere en lisensavtale for å bruke spesifikasjonene eller å melde fra til Microsoft eller kreditere dem for bruken av spesifikasjonene i sine applikasjoner.

Men selv om Microsoft fritt vil la andre bruke sin teknologi, beholder de eierskapet over formatene. Slik sett skiller dette seg fra en fullverdig åpen kildekode-lisens.

Microsoft har også annonsert at selskapet vil støtte opp om en åpen kildekode-prosjekt on sitt nettsted SourceForge. Hensikten her er å forenkle oversetting av dokumenter i binærformater til Open XML.

Enterprise