Apple i Cover Flow-strid

Apple i Cover Flow-strid

Tapte patentsøksmål og risikerer bot på over tre milliarder kroner.

I 2008 ble Apple saksøkt av Mirror Worlds, et amerikansk selskap som mente Apple hadde misbrukt selskapets patenter på hvordan ulike dokumenter vises på en dataskjerm, først og fremst i funksjonene Spotlight, Time Machine og Cover Flow.

Spotlight, Time Machine og Cover Flow er de funksjonene i Mac OS X som lar brukere scrolle gjennom filer omtrent som en kortstokk. Cover Flow brukes for å scrolle gjennom blant annet albumcovere i iTunes-biblioteket. Time Machine er en automatisk backupfunksjon, og Spotlight er funksjonen for å søke etter filer på harddisken.

- Urettferdig erstatningssum

I forrige uke ble Apple funnet skyldig i å ha misbrukt tre av Mirror Worlds patenter, og selskapet ble dømt til å betale en erstatning på 208,5 millioner dollar per patent. Totalt kommer erstatningen på 625,5 millioner dollar, over 3,5 milliarder norske kroner.

Ifølge Blooomberg har Apple allerede anket dommen, da de ikke er enige i hvordan erstatningen er beregnet. Patentene skal ha blitt solgt for 5 millioner dollar, skriver BBC News. It-giganten hevder dessuten at to av de tre patentene ikke er krenket.

Apple har ikke kommentert saken offentlig. Dersom dommen skulle bli stående går erstatningssummen går inn i historien som den fjerde største i USA noensinne.

Årelang rettskrangel

Nå er ikke dette første gang Apple er i rettskrangel om brukergrensesnittet sitt. Mest kjent er den fire år lange krangelen med Microsoft som startet i 1988 og som vi etterpå kanskje husker best som krangelen om opphavsretten til søppelbøtte-ikonet.

Men saken dreide seg om mye mer. I utgangspunktet hadde Apple gitt Microsoft lisens på å kunne bruke deler av Macintosh-brukergrensesnittet i utviklingen av Windows 1.0. Men da Microsoft kom med Windows 2.0, inneholdt operativsystemet flere brukergrensesnitt-detaljer enn Apple hadde forutsett. Apple tok derfor ut søksmål mot Microsoft - og la til ytterligere elementer i søksmålet da Windows 3.0 kom.

Et stykke ut i rettsforhandlingene ble Apple bedt om å liste opp grafiske brukergrensesnitt-elementer som selskapet forlangte opphavsretten til. Apple presenterte 189 slike elementer, og retten kom frem til at hele 179 av dem var dekket av den opprinnelige lisensavtalen om Windows 1.0.

De 10 resterende kunne ikke Apple kreve opphavsretten til, for de var enten ikke originale Apple-oppfinnelser eller de var den eneste måten å uttrykke en spesiell ide eller funksjon på, som for eksempel papirkurven eller søppelbøtten.

Rettstvisten omfattet også Apple-søksmål mot HPs Windows-versjon NewWave og et Xerox-søksmål mot Apples brukergrensesnitt. Retten forkastet søksmålet fra Xerox, mens Apple tapte nesten hele søksmålet mot Microsoft, bortsett fra spørsmålet om papirkurv-symbolet og om filmappe-symbolet i HPs NewWave. Rettsavgjørelsen ble stadfestet i 1994, to år etter at rettssaken var avsluttet, og Apples anke til høyesterett ble forkastet.

En tøff utfordring for Apple advokat-korps den gangen, altså. Og nå braker det løs igjen, men med Apple i rollen som saksøkt.

Enterprise