Apple dømt for patentbrudd

Apple dømt for patentbrudd

En amerikansk domstol har avgjort at Apples Iphone krenker flere patenter eid av Sony og Nokia.

En domstol i Delaware besluttet i går at Apples Iphone krenker tre patenter eid av Mobilmedia Ideas, et holdingselskap som eies av og forvalter patenter for Sony, Nokia og Mpeg La. Det skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Juryens avgjørelse ble offentliggjort i går etter en syv dager lang rettsak.

Ifølge juryen krenker Iphone 3G, Iphone 3GS og Iphone 4, patent på en teknologi som er utviklet av Sony som kontrollerer status for en pågående telefonsamtale. De to andre patentene tilhører Nokia og gjelder teknologien bak hvordan samtaler avvises og hvordan data behandles på en mobil enhet.

Apple hevder at disse patentene er ugyldige, men juryen sto på sitt.

- Vi er glade for at retten har konstatert at Apple krenker alle tre patentene, og vi synes dommen er rettferdig, sier en talsperson for Mobilemedia.

Patenter fra 90-tallet

Apple har ikke kommentert dommen.

- Det som skjer her er at et patentselskap forsøker å presse ut de siste dråpene med patenter som ble registrert på midten av 90-tallet, sier Christopher Carani fra advokatfirmaet McAndrews, Held & Malloy, som spesialiserer seg på design av patenter.

Patentrettigheter i USA gjelder i 20 år etter at de har blitt registrert. To av patentene i denne saken ble registrert i 1997 og 1998.

Christopher Carani mener at Mobilemedia har en sjanse til å få erstatning, men bare innen rimelige grenser. Dette er fordi at patentene gjelder telefoner som ikke har blitt solgt på flere år, slik at Mobilemedia kan ikke si de har tapt noe salg.

Denne tvisten startet i 2010 da Mobilemedia saksøkte Apple, og hevdet at selskapet hadde krenket 14 patenter. De fleste av anklagene ble imidlertid droppet før rettsaken staretet for en uke siden.

Enterprise