Apple får patent på lås opp-knappen

Apple får patent på lås opp-knappen

Kan bety trøbbel for Google og produsenter av Android-telefoner.

Apple har fått innvilget et patent på den kjente "Slide to Unlock"-funksjonen, melder Macworlds danske søsterpublikasjon Comon. Det dreier seg både om selve lås opp-knappen i iOS og fingerbevegelsene som brukes til å aktivere den.

Patentsøknaden ble innvilget allerede den 23. desember 2005, over ett år før lanseringen av den første iPhone-en i januar 2007. Apples iOS-sjef Scott Forstall er blant dem som står oppført som oppfinnere av patentet.

iOS er imidlertid ikke det eneste operativsystemet som bruker denne metoden til å låse opp smarttelefoner. Android gjør det samme, selv om den grafiske løsningen varierer fra produsent til produsent. Samsung og HTC bruker for eksempel helt andre lås opp-knapper, ifølge Comon.dk.

Hva som kommer til å skje nå som Apple har fått innvilget dette patentet gjenstår å se, men det kan bety nye runder med rettslige tiltak mot Google og produsenter av Android-telefoner. I den nylig lanserte biografien om avdøde Steve Jobs kommer det frem at Apple-sjefen var rasende på Google over Android, fordi han mente de hadde stjålet så mye fra hans eget mobiloperativsystem.

- Jeg vil bruke mine siste døende dager om jeg så må, jeg vil bruke hver eneste penny av Apples 40 milliarder dollar i banken for å rette denne feilen. Jeg skal knuse Android fordi det er et stjålet produkt. Jeg er villig til å gå til kjernefysisk krig for å få det til, skal Steve Jobs ha uttalt.

Macworld Sverige skriver at det allerede i mars 2005 fantes en lignende opplåsings-funksjon tilgjengelig i den svenske pekemobilen Neonode N1m - sjekk YouTube-klippet nederst i artikkelen. "Slide to Unlock" er dessuten en av funksjonene som Apple beskylder Samsung for å ha kopiert i den pågående striden mellom de to selskapene.

I slutten av august avgjorde imidlertid en domstol i Nederland at den eneste forskjellen mellom Apples og Neonodes løsning er at Apple har lagt til et oppklarende bilde. Med andre ord ble Samsung frikjent på dette punktet, skriver Macworld.se.

Enterprise