Apple kaster ut Google

Apple kaster ut Google

Knytter tettere bånd til Microsoft og DuckDuckGo! for søk.

Under WWDC 2014 lanserte Apple nylig to nye operativsystemer.

Det ene - iOS 8 - for iPhone og mobile enheter, og det andre - OS X Yosemite - for Mac.

Bing i søkelyset

Og har du brukt ett av disse før vil du vite at standard-søkemotoren både i Spotlight (det vil si på enheten) samt for utgående søk mot nett via Safari, er Google.

Du kan selvfølgelig endre dette til Yahoo! eller Microsofts Bing manuelt, men det sier selvfølgelig sitt at Google er default. I tillegg er det også støtte for Wikipedia-søk via Spotlight.

Dette blir det nå en slutt på - delvis. Google vil fortsatt være søkemotor nummer en i Safari, og langt på vei de fleste vil nok foretrekke dette. Og ikke minst kanskje dersom de blir presentert for dette som et valg.

Men Apple gjør det nå slik at Bing blir standardsøk fra Spotlight.

I dag virker dette litt trivielt, fordi de færreste søker etter innhold på nett fra Spotlight-lupen øverst til høyre i Mac-menyen. Men søke-systemet i seg selv er i endring.

Mer enn bare søk

I iOS 8 vil Spotlight-søk gi langt flere resultater enn lokalt innhold, som for eksempel nettsøk, iTunes-søk, restaurant-treff, filmanmeldelser og så videre.

I OS X Yosemite for Mac går man enda lengre. Der blir Spotlight-søkefeltet promotert til midt på skjermen i en stor bjelke, og tilsvarende vide søk, inkludert apper, vil dukke opp. For mange blir dette etter hvert starten på nettopplevelsen, selv om Bing-merkevaren formodentlig forblir en lite skjult hemmelighet i bakgrunnen.

Men at Bing leverer søk til iOS er faktisk ikke nytt. Mange vil bli overrasket over det - men grunnen er simpelthen at man tilnærmet ikke kan se det. Microsoft har bekreftet at Bing har vært søkemotoren bak Siri i ett år allerede, og her er jo resultatet en tale-synthesizer fremfor en resultatside.

Når kommer Apples egen søkemotor?

Mer overraskende er det kanskje at Apple med iOS 8 faktisk også går over til enda en alternativ søkemotor for sine privatsøk - nemlig DuckDuckGo! Dette er en motor som renvasker søk og sider for sporbare cookies og dess like, og lar deg surfe anonymt i den såkalte "forlovelsesring"-modusen...

At Google og Apple ikke akkurat er bestevenner, har vi godt i hu, og da spesielt Steve Jobs' planer om å gå til kjernefysisk krig mot søkegiganten over det man oppfattet som det store Android-tyveriet.

Hvorfor kaster ikke Apple Google helt på dør? Angivelig er tiden ikke helt moden for det ennå, men også forbrukere begynner å venne seg til denne tanken nå som personvernet har fått en økende interesse - sett opp mot Google forretningsmodell.

Dessuten sies det at en langtrekkende strategisk avtale mellom Google og Apple på søk fremdeles er i spill. Denne er selvfølgelig topp hemmelig, men daterer seg tilbake til 2011 og har da antakelig noe levetid igjen. Snakker vi 2016?

The enemy of my enemy...

Mange spådde lenge at Yahoo! ville få et tettere forhold til Apple under Marissa Mayer, men så langt ser ikke det ut til å inntreffe.

For øvrig nevner vi at Apple ellers i stor stil benytter seg av Microsofts Azure-backboneløsninger til skytjenester - og er det ikke noe som heter at min fiendes fiende er min venn?

Via searchengineland

Les om:

Enterprise