Apple klar med egen kiosk for blader og aviser

Apple klar med egen kiosk for blader og aviser

Egen app i iOS 5 styrer abonnement og enkeltutgaver.

Det er mye nytt iTunes-innhold under iOS 5.

Nylig lanserte Apple bøker og filmer for salg under den norske avdelingen av iTunes Store. Og nå kommer også ringetoner, meldingstoner samt aviser og blader.

Alt på ett brett

Oppdaterer du din iPhone eller iPad til iOS 5 får du tilgang til Apples egen kiosk for blader og aviser kalt Newsstand (Aviskiosk på norsk). På samme måte som iBookStore er dette en app som samler innhold i en egen avdeling.

I første omgang vises tilgjengelig innhold kun gjennom iOS-appen, og vil ikke være tilgjengelig via iTunes på en Mac eller en nettleser.

Utseendet er tilsvarende som iBooks-appen - Apples digitale bokhandel. Begge viser tilgjengelig innhold i en bokhylle av tre, og har også flere seksjoner for eget innhold som for eksempel PDF-dokumenter.

Fra før av har en rekke aviser og magasiner laget egne apper for iPhone og iPad. Der har man kjøpt enkeltutgaver som «kjøp i apper». En rekke norske aviser har kastet seg på bølgen.

Men det har også vært en viss frustrasjon rundt Apples regler for prissetting og avvikling av innholdskjøp. Apple tar som kjent en kurtasje på 30 prosent av alle salg i iTunesStore for å dekke utgifter til driften av de store serverparkene.

Også tredjepartsløsninger så dagens lys, som for eksempel Zinio, der man plutselig fikk tilgang til en hel bråte med digitalt innhold fra hele verden.

Automatisk nedlasting

Det å ha periodisk innhold samlet ett sted er ikke bare fordelaktig hva angår ryddighet, men Apples løsning gir også komforten av automatiske nedlastinger. Har du et abonnement på en avis eller et blad som er tilrettelagt for Newsstand, vil dette bli automatisk lastet ned til din iPad eller iPhone.

Dette forutsetter selvfølgelig at du er koblet til et trådløst nettverk, men straks dette er gjort, for eksempel over natten, er utgaven klar for offline-bruk for eksempel på flyreisen til det viktige møtet.

Innhold på norsk

Typisk er at det meste av innholdet som er tilgjengelig nå er utenlandsk - gjerne engelskspråklig. Nå vil du finne GQ, Elle, Oprah Magazine, The New Yorker, WIRED og flere til. Mange flere forventes komme til med tiden, og typisk de som allerede finnes som egne apps.

VG+ er første norske avis som er klar for Newsstand under iOS 5 - du kan laste ned VG+ gratis fra iTunes her. Innholdet er betalingsbasert og er tilgjengelig både som PDF av papiravisen og som egen iPad-app. Det er valg mellom løpende abonnement og enkeltutgaver.

Se et videoklipp fra WWDC 2011-lanseringen av Newsstand for iOS 5 under.

Les om:

Enterprise