Apple med kjapp fiks av stedsdata-lagring

Apple med kjapp fiks av stedsdata-lagring

Møter overvåkingskritikken med rask oppdatering av iOS-operativsystemet.

Bare syv dager tok det for Apple å oppdatere operativsystemet til iPad, iPhone og iPod touch etter kritikken om tvilsom lagring av stedsdata.

I forrige måned ble det kjent at Apples mobile dingser lagrer hvor du er i en skjult fil som overføres til datamaskinen.

- Enhver person som får tilgang på fila vet hvor du har vært det siste året. Det er også enkelt å få tak i informasjonen siden fila er ukryptert, skrev Alasdair Allan og Pete Warden på teknologibloggen O´Reilly radar. ifølge NRK.no.

LES OGSÅ:

Slik virker mobilsporingen

Avsløringen fikk mye medieoppmerksomhet. I Norge reagerte Datatilsynet på saken, og amerikanske politikere fulgte opp med å stille krasse spørsmål til Apple-ledelsen. Den 10. mai skal Apple, sammen med Google som også lagrer stedsdata, svare på kritikken i Kongressen.

Apple har hele tiden avvist at de driver med overvåking av brukerne. Ifølge selskapet brukes dataene, som er anonyme, til «å utvide og forbedre produkter og tjenester». At iPhone lagret stedsdata over en lengre tidsperiode og at det ikke var mulig å skru av lagringen, var en feil, hevdet de.

Apple sa de ville bruke et par uker på å diske opp en iOS-oppdatering for å fikse feilene relatert til den kontroversielle lagringen av stedsdata. Det tok imidlertid bare syv dager, noe mange anser for å være uvanlig kjapt til Apple å være.

Onsdag kveld ble iOS 4.3.3 lagt ut for nedlasting. Oppdateringen er gratis for alle og tilgjengelig via iTunes.

LES OGSÅ:

Apples 10 svar på sporings-anklagene

Tre viktige endringer

Som lovet, kommer iOS 4.3.3 med tre endringer relatert til databasen av stedsdata på iOS-enheter. For det første reduserer den mengden mellomlagret stedsinformasjon til én uke, i stedet for å være avhengig av størrelsesbegrensing, som det var tidligere.

For det andre tar den ikke lenger sikkerhetskopier av stedsinformasjonen til din Mac eller pc via iTunes ved synkronisering, slik at informasjonen er ikke tilgjengelig for hvem som helst med tilgang til datamaskinen din. Og til slutt blir stedsdataene nå slettet fra enheten når Stedstjenester deaktiveres i iOS-innstillingene.

Apple har også annonsert planer om å kryptere dataene i den neste store oppdateringen til operativsystem, det vil si iOS 5, skriver Macworlds nyhetstjeneste.

LES OGSÅ:

Også Windows-mobiler lagrer stedsdata

Ikke for alle

iOS 4.3.3-oppdateringen kan installeres på iPhone 4, iPhone 3GS, iPad, iPad 2, samt tredje- og fjerdegenerasjons iPod touch.

Brukere av iPhone 3G og andregenerasjons iPod touch får ingen oppgradering, til tross for at begge modeller var støttet i den opprinnelige lanseringen av iOS 4 i fjor sommer - da lokaliseringsdatabasen antas å ha oppstått.

LES OGSÅ:

Slik holder Apple øye med deg

Les om:

Enterprise