Apple tapte på svensk oppfinnsomhet

Apple tapte på svensk oppfinnsomhet

En dommer i Storbritannia avviser Apples patentsøksmål, grunnen er Apple ikke var først med teknologien.

Apple opplever et tilbakeslag i en av de mange patentkampene de nå er inne i. En britisk domstol har annullert tre av Apples søksmål mot mobiltelefonprodusenten HTC og HTC har blitt frikjent i en fjerde.

Et av søksmålene, som ble erklært ugyldig, er funksjonen for å låse skjermen, der man lar brukeren dra en knapp over skjermen, såkalt «slide-to-unlock». Ifølge Apples søksmål mot HTC, har selskapet patent på den funksjonen, men en britisk domstol underkjennet søksmålet - med referanse til at svenske Neonode var den første funksjonen, skriver Computersweden.

Gammel teknologi

Dommeren begrunnet beslutningen med at funksjonen er en "åpenbar" videreutvikling av teknologien til det svenske selskapet. Neonode N1 ble lansert i 2004. Det betyr at dommeren ikke anerkjenner Apple som eier av låsen, og at de derfor ikke har rett til å saksøke andre.

Apple leverte inn hele 20 søksmål mot HTC i mars 2010. Selskapet er i en rekke patentstridigheter. En amerikansk domstol har utstedte for eksempel i forrige uke salgsstopp av Samsung Galaxy etter en dom i patenttvisten med Apple.

LES OGSÅ: USA-salgsstopp for Galaxy Tab

Tidlig ute

Neonode var det første selskapet til å utstyre mobiltelefoner med avanserte touch-skjermer og fikk mye oppmerksomhet på Cebit-messen i Las Vegas i 2004 da den presenterte en prototyp av en modellen N1. Ifølge Computersweden kom Neonode hjem igjen med en forhåndsbestilling på 20 000 telefoner, men selskapet lyktes ikke i mobilmarkedet.

Enterprise