Apple terger Windows-brukere - igjen

Apple terger Windows-brukere - igjen

Windows-brukere raser over at Apple sniker synkroniseringsprogram inn på pc-ene deres.

Uten å spørre om lov legger Apple nå automatisk inn et kontrollpanel-ikon for synkroniseringstjenesten Mobileme på Windows-pc-er.

Forutsetningen er at pc-brukeren på forhånd har installert nyeste Windows-versjon av musikkspillerprogrammet Itunes, versjon 7.7.

Windows-brukere raser

Apple-utspillet har fått mange Windows-brukere til å rase mot selskapets taktikk for å komme seg inn på Windows-markedet med sin programvare og sine løsninger.

Noen av debattantene minner imidlertid om at det også er mye annen Windows-programvare som legger inn tillegg og ekstra programvare uten spesifikt å be om godkjenning av brukeren først.

LES OGSÅ: Promoterer Safari for Windows via Itunes

Det er dessuten noen som jubler: Mac-brukere som også benytter Windows-pc. For dem er det nå blitt mye enklere enn før å synkronisere kalender- og kontakt-data samt nettleser-bokmerker på tvers av de to plattformene, takket være Mobileme-tjenesten.

Etterfølger Safari-bråket

For kort tid siden var det lignende bråk rundt Apples automatiske installering av nettleseren Safari på Windows-pc-er. Brukere av Windows-pc-er som enten hadde Quicktime eller Itunes installert på sine pc-er, ville automatisk få installert Safari ved oppdatering av Itunes eller Quicktime til nyeste versjon.

Den eneste måten å unngå at nettleseren ble installert, var å være våken nok til å fjerne avkryssingen for denne ekstra-installasjonen, som automatisk var slått på fra Apples side.

Enkelte av debattene som gikk knallhardt ut mot Apple den gang, hevdet at dette var uhørt i Windows-verdenen og at slikt ikke forekom der.

Påstanden stemmer nok ikke helt. Under ulike typer installeringer og oppdateringer risikerer man for eksempel å få lagt til nye verktøylinjer i nettleseren sin hvis man ikke er obs og «slår av» installasjonen, og flere Java-oppdateringer i senere tid har ført til at kontorprogrammet Openoffice er blitt installert på samme måte – hvis man ikke fjerner haken for tilleggsinstallasjonen.

LES OGSÅ: Alt du må vite om Iphone 3G

Uansett førte bråket rundt Apples Safari-taktikk til at Apple lovte å informere tydeligere om dette tilbudet i oppdateringsprogramvaren sin.

Mobileme

Med Mobileme er det lett å synkronisere nøkkeldata på Windows-pc-er, Mac-er og mobiltelefoner.

Men ikke før har Safari-bråket lagt seg, så er vi i gang igjen. Nå gjelder det altså synkroniseringstjenesten Mobileme.

Mobileme er videreutviklingen av en tjeneste som Apple har hatt i mange år for Mac-brukere under navnet dot.Mac (.Mac). Tjenesten koster 690 kroner i året for enkeltbrukere, og man kan få en familiepakke til 1040 kroner.

Ved hjelp av Mobileme kan man synkronisere e-postsystem, kalendere og kontakter. I den gamle .Mac-tjenesten var dette bare mulig mellom Mac-er (og mobiltelefoner), men den nye Mobileme-tjenesten omfatter også Windows-pc-er. Data i Mac-programmer som Mail og Ical kan nå lett synkroniseres med e-post-, kalender- og kontakt-data i Microsoft Outlook på en Windows-pc.

I tillegg byr Mobilme på internett-basert galleri for bildedeling, løsning for tilgang til og deling av dokumenter på internett, 20 GB lagringsplass på internett og flere andre tjenester. Brukere kan kjøpe seg mer lagringsplass.

For Mac-brukere som bruker Microsofts Mac-versjon av Office kan data i programmet Entourage, Mac-versjonen av Outlook, synkroniseres med Apples Adressebok, Mail og Ical – og i neste runde med Outlook på en tilknyttet Windows-pc.

En Windows-bruker kan via Mobileme synkronisere kontaktdata i Outlook, Google Contact, Yahoo-adressebok eller Windows-kontakter. Kalenderdata kan synkroniseres i Outlook, mens bokmerker kan synkroniseres i Safari eller Microsoft Internet Explorer.

I kjølvannet av Iphone

En viktig grunn til at Apple legger så stor vekt på Mobileme-tjenesten akkurat nå, er naturligvis at Iphone 3G inngår som et viktig ledd i kjeden av enheter som brukerne ønsker å synkronisere.

Iphone og musikkspilleren Ipod Touch selges som kjent i stort antall også til Windows-brukere, og derfor er det viktig for Apple å vise at de har like gode kommunikasjons- og synkroniseringsløsninger for Windows-brukere som for Mac-brukere.

Problemet er bare at måten Apple har valgt å dytte ut program- og synkroniseringsløsningene på, skaper furore i Windows-miljøene – berettiget eller ikke.

LES OGSÅ: Iphone eller iPhone

Svenske Macworlds websted fikk et halvt hundre leserinnlegg på kort tid etter at de la ut en artikkel om Mobileme-utdyttingen. Mange av innleggene var fra sinte Windows XP- og Vista-brukere som ville ha seg frabedt å få Kontrollpanel infisert av Apple-programvare.

Mange var rett og slett personlig fornærmet over Apples atferd, mens andre påpekte at Apple kan bidra til at automatiske oppdateringer generelt kommer i vanry.

Enterprise