Apples nye meldingsklient for Mac

Apples nye meldingsklient for Mac

Prøvekjør nye Messages fra OS X 10.8 gratis.

Apple overrasket alle torsdag med å annonsere neste versjon av operativsystemet OS X for Mac, versjon 10.8 med kodenavn Mountain Lion. Forventet tilgjengelighet for sluttbrukere er til sommeren, men utviklere kan laste ned en prøveversjon allerede nå.

Dermed har Apple valgt å legge seg på en årlig slippsyklus for OS X og iOS der disse bygger på hverandre inkrementelt. Og en rekke applikasjoner finner veien fra mobile iOS-enheter og over til Mac-'en - og vice versa.

Frem og tilbake

En av teknologiene som nå smitter over fra iOS er iMessage. iMessage kom i iOS 5 som en måte å sende meldinger fra en iPhone til en annen iOS-enhet ikke som SMS, men som en ren datatrafikk-melding.

Til en langt lavere pris for deg som sluttbruker. Apple vet selv når det er mulig å sende slike meldinger, og disse vises med blå boblebakgrunn til forskjell fra de grønne i Messages-appen på iPhone.

Messages

Så blir det altså mulig å sende slike datameldinger fra Mac-en til en iPhone, iPod touch eller iPad. Meldingsklienten blir dermed hetende Messages i både iOS og OS X, og den erstatter dagens iChat-program på Mac-en.

De tradisjonelle iChat-pratefunksjonene (som AIM, Yahoo!, Google Talk og Jabber) opprettholdes, men programmet erstattes altså. Du kan sende både tekstmeldinger, vedlegg som bilder og videoer, samt også starte opp FaceTime-videosamtaler.

En annen kul ting er at samtaler som du starter i Messages på Mac-en kan fortsettes på en iPhone - og motsatt.

Åpen beta

Men du trenger ikke vente til sommeren med å våge deg inn i fjell-løvens hule - allerede i dag kan du laste ned en gratis betaversjon av Messages for Mac med OS X 10.7 Lion.

Det er viktig å understreke at det er en testversjon det er snakk om - den kan (og vil) inneholde feil og mangler. Og den sletter altså iChat fra maskinen.

Dersom du faller for fristelsen har vi noen små tips til deg:

  • Siden Messages kan sende meldinger til flere protokoller som AIM, Apple ID, mobilnummeret osv., kan du ved å høyreklikke på den blå navneetikken etter To:-feltet velge ønsket forsendelsesmåte.
  • Øverst til høre kan du se FaceTime-ikonet. Klikk dette for å starte en videosamtale.
  • Ved å høyreklikke på kontaktene i venstre kolonne får du tilgang til en rekke redigeringsmuligheter, blant annet kontaktinformasjon.
  • Du kan velge å tillate 'lest'-kvitteringer slik at andre får vite at du har mottatt meldingen. Styres under Innstillinger.
  • Du kan høyreklikke i meldingsfeltet til høyre og velge mellom ulike grafiske fremstillinger av meldinger. Meldinger kan vises som bobler, som bokser eller i en kompakt visning.
  • Og til slutt så kan du velge å la emoticons vises som rene symboler - det vil si at smilefjes vises med typografiske tegn istedenfor. For purister, altså.

Du kan laste ned Messages gratis fra Apple her . Se en promovideo for OS X 10.8 Mountain Lion fra Apple nedenfor.

Enterprise