Atea frister med piratjakt

Atea frister med piratjakt

Pirate Bay-gründer Peter Sunde turnerer med Atea gjennom Norge.

I slutten av oktober starter Atea en turné til elleve byer i Norge med sitt Community-arrangement. I alt vil 3000 mennesker delta. Høyt på programmet står Peter Sunde, en av tre grunnleggere av The Pirate Bay. Deltakerne vil også møte Martin Thörnkvist, grunnlegger av ”The Swedish Model” og plateselskapet ”Songs I wish I had written”.

Sunde og Thörnkvist vil sammen fortelle om det som sannsynligvis er det mest innflytelsesrike internett-baserte nettverket i vår tid. The Pirate Bay er den mest omtalte fildelingstjenesten de siste årene, mens The Swedish Model er et samarbeid mellom syv plateselskaper som satser på en digital fremtid.

- Vi må av og til tørre å lære av ting vi ikke nødvendigvis er enige i. Det er fascinerende å se hva de har fått til, uansett om man støtter fildeling eller ikke. Man må se på dem som på Dvd-Jon, mener Steinar Sønsteby, administrerende direktør i Atea Norge.

Ikke avklart

Valget av de to svenske piratgründere er bemerkelsesverdig, særlig fordi The Pirate Bay og andre fildelingstjenester fremdeles er involvert i omstridte politiske og juridiske prosesser. Det gjør temaet mildt sagt betent. Men Sønsteby synes nettopp aktualiteten gjør dette til et spennende tema.

- Det er mange som ikke helt vet hva fildeling går ut på. Rammeverket rundt det er langt fra avklart. Det kan godt hende at vi om noen år ser med helt andre øyne på fildeling, sier Sønsteby.

Sunde og Thörnkvist vil fortelle om hvordan de har greid å vokse fra små medier til betydelige spillere. Både Sunde og Thörnkvist har kun ved hjelp av internett som verktøy utviklet hver sine virksomheter.

- Det er en utrolig spennende historie. Det må sees som inspirasjon. De bruker internettet, og nettet er noe som vi har bygget alle sammen. Om jeg personlig er for eller i mot fildeling, velger jeg å ikke synliggjøre for avisa, smiler han.

Kostnadssparende

Ateas Community har i år temaet "Fra geek speak til tips og triks". Fokus har skiftet fra grønn it til hvordan man kan investere i kostnadsbesparende it. Det er mye overlapp her, innrømmer Sønsteby.

- Strøm koster mye for alle it-avdelinger. Strømsparende tiltak hjelper å få kostnadene ned. Det samme gjelder reising. Det er mange anledninger hvor vi forflytter oss, ikke bare med fly. Da kan teknologi hjelpe å spare reiser, sier han.

Sønsteby har selv videokonferanse installert på skrivebordet, slik at han kan ha kontakt med de øvrige sjefene i Norge.

- Det sparer mye reising, sier han. Det er vel mye som handler om det samme som i grønn it, men i år er fokus på kostnader, ikke på miljø, sier han.

Savner messer

Atea har samlet 50 andre leverandører som er med på arrangementene. I alt forventer han rundt 3000 deltagere, med den største samlingen i Lillestrøm på rundt 750 deltagere.

- Vi ser dette også som en møteplass for bransjen. For 10-15 år siden var det mange messer og anledninger å bygge nettverk og treffe folk. Problemet er at det ikke er en forretningsmodell for de messene lenger, sier Sønsteby.

Han tror it-bransjen trenger møteplasser for å få nye ideer og treffe nye og kjente folk.

- Trenger man virkelig informasjon, da fungerer en webside eller epost ikke alltid like bra. Jeg tror mange i it-bransjen savner messene.

Les om:

Enterprise