Atea tjener mer, kutter likevel

Atea tjener mer, kutter likevel

Atea øker inntektene, men resultatet faller. Nå må det kuttes kostnader.

Atea la i dag frem gode resultater for første kvartal 2009. Selskapet kunne notere seg for en økning i driftsinntektene på 8,7 prosent til 3,5 milliarder kroner. Driftsresultat før avskrivninger og spesielle poster (EBITDA) ble 91,2 millioner kroner.

Programvareinntektene økte med 9,4 prosent og maskinvareinntektene økte med 4,3 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

- Jeg er svært fornøyd med fortsatt vekst i driftsinntektene. Alle tre produktsegmenter er i et vanskelig marked hvor markedsanalytikere forventer negativ vekst innenfor maskinvaremarkedet og en svak positiv vekst innenfor programvare og tjenester, sier konsernsjef Claus Hougesen i Atea i en pressemelding.

Tøffere marked

Ifølge analyseselskapet IDC forventes det en nedgang på 1,6 prosent i 2009 for det nordiske it-infrastrukturmarkedet. Salget av maskinvare spås en nedgang på 6,4 prosent, programvare en vekst på 2,7 prosent og tjenester skal opp 2,1 prosent. Dermed har Atea foreløpig slått markedet, ifølge IDC.

- Vi har økt maskinvareinntektene i løpet av første kvartal 2009, samtidig som markedet har gått kraftig ned i Norden og Baltikum. Dette betyr at vi vinner markedsandeler i alle segmenter og at vi selger mer til både nye og eksisterende kunder. Dette skaper en enda sterkere plattform for vekst når krisen er over, sier Claus Hougesen videre i pressemeldingen.

Atea forventer et tøffere marked utover i 2009, men skriver i pressemeldingen at man sannsynligvis vil oppleve mer stabile markedsforhold i andre halvdel av året. Atea har rundt 50 prosent av salget til offentlig sektor.

Kutter kostnader

Selv om inntektene har økt, klarer ikke Atea å følge opp med et like godt resultat. I begynnelsen av året startet Atea et kostnadsreduksjonsprogram hvor målet er å kutte 130 millioner kroner for hele 2009. Foreløpig går besparelsene etter planen.

- Vi har tro på å tenke langsiktig også i vanskelige perioder, og vi investerer i nye forretningsområder og salgsinitiativer. Atea vil fortsatt satse aktivt på interessante oppkjøp for å ta markedsandeler og for å tiltrekke attraktiv kompetanse som styrker organisasjonene våre, sier Hougesen.

Atea har som mål å nå 20 milliarder kroner i driftsinntekter og en milliard i EBITDA i 2011.

Atea

Tall i millioner kroner

Q1 2009

Q1 2008

Omsetning

3 504,0

3 223,7

Driftsresultat (EBITDA)

91,2

101,4

Resultat før skatt

37,5

56,5

Les om:

Enterprise