- Bare Apple kan gjøre dette

- Bare Apple kan gjøre dette

Apple-budskap om ekstrem integrering.

Da Apple-sjef Tim Cook avsluttet åpningstalen på selskapets internasjonale utviklerkonferanse mandag, var budskapet at det bare er Apple som er i stand til å levere en så tett integrert løsning.

Apple lanserte neste versjon av operativsystemet for Mac, OS X versjon 10.10 med tilleggsnavnet Yosemite, neste versjon av operativsystemet for Iphone, iPad og Ipod Touch, Ios 8, og en komplett overhaling av utviklerverktøyet for Apples mobile plattform, Ios 8 SDK.

Full kontroll

Bortsett fra en kort periode på 1990-tallet da Apple var i ferd med å åpne opp for Mac-kloner, har Apple alltid argumentert med at det som kritikerne hevder er et lukket system, er til brukernes beste.

Apple selv snakker naturligvis ikke om noe lukket system, men om at Apple står i en unik posisjon fordi selskapet har full kontroll over både maskinvaren og operativsystemet.

Dette har Apple holdt fast ved også etter overgangen til Intel-prosessorer, noe som har bidratt til at Mac-ene på komponentsiden skiller seg lite fra vanlige Windows-pc-er.

Men de siste årene er det utviklingen innenfor mobile enheter, særlig smarttelefoner og nettbrett, som sterkest har gitt Apple en mulighet til å fremstå som annerledes enn de andre.

Det er åpenbart dette Apple nå vil utnytte til fulle, ved også å dra Mac-ene lenger inn i iOS-sfæren.

Ny arbeidsflyt

Continuity – kontinuitet – er det nye slagordet. Det går på at man kan begynne å jobbe med et dokument, et bilde eller en videosnutt på Mac-en, for deretter å fortsette å jobbe videre med de samme dataene på for eksempel en Ipad uten en masse styr med mellomlagring og versjonskonflikter.

Arbeidsflyten på tvers av Mac- og Ios-enheter er enklere en noensinne, hevder Apple.

Endringene i Mac-operativsystemet omfatter også design og uttrykk, som er blitt mer likt Ios-operativsystemet for Iphone og Ipad. Gjennomsiktighet brukes mer enn før for å gi brukeren bedre oversikt over hva som befinner seg på skjermen, også bak de fremste vinduene.

Massiv programvarelansering

Dette er bakteppet for den massive programvarelanseringen som Apple nå har gjennomført. Pressen, inkludert oss selv, har vært med på en omfattende ryktespredning forut for Apples utviklerkonferanse i San Francisco, men bommet totalt på alt som smakte av maskinvare, inkludert nye Mac-er, nye Ios-enheter og ikke minst smartklokker.

Apples World Wide Developer Conference (WWDC) er imidlertid en utviklersammenkomst der programmererne dominerer, så det var ikke rart Apple konsentrerte seg om nettopp programvare med et slik publikum.

I alt lanserte Apple «bare» tre nye produkter, OS X 10.10, Ios 8 og Ios 8 SDK (Software Developer Kit), men hver for seg inneholdt disse mye nye teknologi.

Nytt i OS X 10.10 Yosemite

Apple sluttet i fjor med å kalle opp os-ene sine etter store katter og gikk over til eksotiske steder i California. I Yosemite-operativsystemet for Mac er søkesystemet Spotlight flyttet fra hjørnet til midt på skjermen og henter lynraskt informasjon fra Wikipedia, Kart, Bing, App Store, Itunes Store, Ibooks Store og viktige nettsteder, og kan kjapt hente frem for eksempel nyheter og visningstider for film. Foruten widgeter for vær, kalender, påminnelser og så videre kan du selv laste ned tredjeparts-widgeter som gir bedre styring over hverdagen.

Icloud er utviklet til iCloud Drive og er ikke lenger bare et synkroniseringsverktøy for Apples egne Mac- og Ios-programmer, men er blitt en fullverdig Dropbox- og OneDrive-konkurrent. På tide, sier mange Mac-brukere. Velkommen etter, sier brukere på konkurrerende plattformer.

Safari har mye nytt, inkludert ny teknologi for å spare mer strøm under videovisning. Javascript kjøres nå mye raskere enn før.

Operativsystemets innebygd e-postprogram Mail har mange forbedringer. Blant annet kan du med Markup lett flette inn håndskrevne og håndtegnede merknader i bilder og PDF-filer direkte i Mail.

Det er også kommet løsning for å omgå begrensninger på størrelsen på e-postvedlegg – mottakeren kan laste ned vedlegg på opptil fem gigabyte fra Icloud Drive.

Med den nye funksjonen Handoff kan man sende aktiviteter videre fra Mac til en Iphone eller Ipad i nærheten og jobbe videre på dem der. SMS- og MMS-meldinger som man før bare kunne se på iPhone, vises nå i Meldinger på alle enheter, og man kan bruke Mac-en som telefon via Iphone.

Yosemite har også nye verktøy som Spritekit og Scenekit for spillutviklere.

Nytt i iOS 8

Apple kaller Ios 8 den største lanseringen siden App Store. Blant nyhetene er et Icloud-bildebibliotek som gir enklere tilgang til bilder og videoer på alle enheter. Meldinger-appen gjør det lettere å dele talemeldinger, videoer og bilder med et sveip.

En ny helseapp samler informasjon over helse- og treningsinformasjon, og en ny fotoapp byr på mange forbedringer av bildebehandlingen.

iOS 8 introduserer Familiedeling. Opptil seks medlemmer av en familie kan delta i å dele kjøp, kalendere og bilder i familien. Familien kan dele et kredittkort, men funksjonen Ask to Buy gjør at foreldrene må godkjenne kjøp som barna ønsker å foreta.

Icloud Drive fungerer også på iOS-enheter.

Det er også mange andre forbedringer i Ios 8 som vi kommer tilbake til.

Nytt i iOS 8 SDK

Utviklerprogramvaren for Ios 8 er den største utviklerlanseringen hos Apple noensinne, med over 4000 nye API-er som enkelt henter funksjoner i operativsystemet.

Apple har også lansert et helt nytt programmeringsspråk kalt Swift, som skal gjøre det raskere å utvikle Ios-apper.

I tillegg kommer en ny grafikkplattform myntet på spillutviklere. Navnet er Metal.

Healthkit er utvikler-appen for å lage apper for Health-appen i iOS 8, mens Homekit gjør det enkelt å utvikle sikker sammenkobling og styring av enheter i huset. For eksempel kan du fortelle talestyringssystemet Siri at du «skal legge deg», og lyset vil da slås av, døren låses, garasjedøren lukkes og termostaten justeres.

Touch ID-API-er gjør det mulig for tredjeparter å utnytte fingeravtrykksfunksjonen i iPhone.

Tilgjengelig

Både Ios 8, OS X 10.10 og den nye utviklerprogamvaren blir klar i endelig versjon til høsten, mens betaversjoner er tilgjengelig nå.

Les om:

Enterprise