Bedre ytelse med 64-bit?

Bedre ytelse med 64-bit?

Vi vet at 64-bit operativsystemer lar deg bruke mer minne, men gir det samtidig Windows 7 bedre ytelse?

Den store fordelen man trekker fram med 64-bit Windows 7 blir støtte for mer enn 4 gigabyte minne - eller støtte for mer enn 3 til 3,5 gigabyte minne i praksis. Bakgrunnen for dette er at en del andre enheter i pc-en også benytter minneadresseringsområdet - blant annet grafikkortet.

Men sett bort i fra støtte for mer minne, hvordan blir ytelsesforskjellene i praksis? Hvor mye bedre ytelse økt minne gir er vanskelig å måle – det blir avhengig av svært mange faktorer for hvordan man bruker pc-en. Som bakgrunnsinformasjon for dette temaet anbefaler vi vår artikkel Hvorfor velge 64-bit Windows 7?

Ytelsesforskjeller

Vi har tatt utgangspunkt i tre pc-er, basert henholdsvis på Intel Core i7-870, Intel Core 2 Quad Q9300 og AMD Phenom II 965. Dette er de tre prosessorarkitekturene som er mest aktuelle for stasjonære pc-er i dag. Alle pc-ene ble utstyrt med 4 gigabyte minne og Geforce GTX 285-basert grafikkort.

Det vi videre har sett på er ytelsen en del 32-bit-applikasjoner gir under 64-bit Windows 7 kontra 32-bit Windows 7. Videre har vi sett på ytelsen på programmer som finnes både som 32- og 64-bit, for da å se hvorvidt 64-bit her gir noen ekstra ytelse.

At Windows i 64-bit-versjon kan kjøre 32-bit-applikasjoner har sitt grunnlag i Windows-on-Windows 64-bit. Dette kan i basis sees på et grensesnitt som tilpasser en 32-bit-applikasjon for å kjøre på 64-bit-versjon av Windows. I teorien skulle dette kunne gi et vist ytelsestap, men er det stort nok til at man ser en forskjell i praksis?

Enterprise