Blikkontroll mot Windows 8 fra CES

Blikkontroll mot Windows 8 fra CES

Svensk firma demonstrer øyekontroll av Windows 8 under CES i Las Vegas.

Man sveiper Mac-en og veiver i vei til Xbox Kinect. Nå vil et oppgitt blikk mot Windows kunne skru av pc-en. Svenske Tobii er hos CES og demonstrerer teknologi som skal gjøre dette mulig.

Demonstrasjonen er foreløpig for pc-er og tavle-pc-er som kjører Windows. Det er også teknologi som er så fersk at det vil ta et par år før du kan stå i hos Elkjøp og få den gode blikkontakten med din neste pc. Dette forteller PC World i USA fra messegulvet i Las Vegas

Sensor med øyekontakt

Metoden er å plassere en sensor i skjermen som følger blikket og «oversetter» blikket til forskjellige handlinger. Istedenfor en musepeker kan et vedvarende blikk på en lenke bety at den skal klikkes på.

Lignende teknologier er allerede i bruk i så forskjellige sektorer som markedsføring, grensesnitt- og brukerdesign. Uten disse sensorene hadde flere nettsteder sett enda mer tragisk ut, og et geni som 70-årsjubilanten Stephen Hawking hadde ikke kunnet formidle sin grensesprengende forsking.

Men løsningene i dag er svært dyre. En enkelt sensor klipset til en pc-skjerm kan koste noe titusen kroner alene. Men en utvikling mot lavere pris må også følges av slankere design og et utviklermiljø som kan utvikle nye apper, framholder Tobii.

Tobii demonstrerer hvordan de vil løse utfordringene med å demonstrere en løsning for å kontrollere dataspillet Asteroids. Pressen har i tillegg fått se en Windows 8 kontrollert av denne sensorteknologien.

Helsegevinst og variasjon

Sensorteknologi av denne typen skal ikke bare gjøre bruken av pc-er enklere. Utfordringene knyttet til følgeskader av ergonomisk ensidig pc-bruk er kostbart for samfunnet og smertefullt for it-brukere. Variasjon med bruk av blikkontroll antas å gi en mer variert og mangfoldig brukerhverdag med færre belastningsskader. Det vil ikke redusere behovet for skriving i seg selv, men reduksjon i musebruk vil gi mer effektiv bruk.

Det er ikke bare fordi Windows er det mest brukte grensesnittet at operativsystemet er et naturlig valg for å demonstrere tilgjengelighetsteknologi. For den som har fulgt med Microsoft noen år, vet at selskapet har satset enorme summer på å lage systemene sine klare for bruk og brukere som har noen ekstra utfordringer.

Grunnlegger Bill Gates har aldri lagt skjul på at dette er et av de personlige hjertebarna han har knyttet til bruk av Windows-teknologi. Den som ser under "Hjelpemiddel" i Kontrollpanelet i Windows kan lese mer om dette.

Enterprise