Bruker 115 milliarder på Whatsapp

Facebook er allerede beskyldt for å torpedere pratetjenester, nå er SMS som skal erobres.

Publisert Sist oppdatert

Verdens største sosiale nettverk meldte i går kveld et av de største oppkjøpene noensinne. WhatsApp med sine 450 millioner brukere og 35 ansatte skal fortsette under eget merke, men Facebook-integrasjonen vil nok komme.

Facebook betaler 115 milliarder kroner, 19 milliarder USD for det fem år gamle oppstartsfirmaet. 25 milliarder kroner er i kontanter, mens 75 milliarder er i Facebook-aksjer. De siste 15 milliardene er i en ansatterettet aksjeordning.

Motivene for oppkjøpet er mange, men det hjelper nok at de 450 millioner brukerne av tjenesten er unge brukere som er vant til å bruke mobilen kreativt for å spare penger. I markeder der tekstmeldinger fortsatt er ei melkeku, er den reklamefrie meldingstjenesten godsaker for denne brukergruppen.

Det er den samme brukergruppen som Facebook ikke helt har grep om lenger.

Også den globale fordelingen av WhatsApp er fristende for Facebook. Techchrunch melder at Whatsapp har tungt fotfeste i sentral-, sør- og Øst-Europa, Kina og i Oseania. Dette er områder hvor pratetjenesten til Facebook ikke står særlig sterkt.

Facebook har 540 millioner aktive brukere i måneden, mens WhatsApp har 450 millioner aktive brukere, melder BBC World News. Totalt regner man med at det er 1,5 milliarder registrerte brukere av Facebook.

Like stort som sms

WhatsApp sender allerede tekstmeldinger som er tilnærmet par med det totale tallet tekstmeldinger globalt sendt via ordinære teleoperatører. Hver dag er 70 prosent av brukerne av WhatsApp innom tjenesten.

For godt voksne brukere eller brukere i markeder der vanlig teksting er billig eller «gratis» er ikke WhatsApp en stor greie. Men for yngre brukere som må tenke kostnader for hver tekst, er den årlige avgiften på seks kroner (1 USD) verdt det for å få en reklamefri, global tekstmeldingstjeneste.

I en Facebook-status sier grunnlegger og Facebook-toppsjef Mark Zuckerberg at grunnen til oppkjøpet nettopp er den utstrakte bruken.

- Vi bygger tjenester som skal hjelpe folk til å dele alle typer innhold med alle grupper av folk de vil. WhatsApp er brukt av over 450 millioner brukere på alle store mobile plattformer. Veksten er én million nye brukere i døgnet.

Plattformene involverer de tre store, samt Blackberry og Symbian. Zuckerberg poengterer videre at WhatsApp vil fortsette som en selvstendig enhet under Facebook-paraplyen. Dette innebærer at produktutviklingen skal få fortsette som varslet uten store endringer.

Forinternet

- Vi forventer også at WhatsApp vil bidra i forinternet.org, samarbeidsorganet vi har startet for å gjøre basale internettjenester tilgjengelig for alle i hele verden, poengterte Zuckerberg.

Forinternet.org er initiativet Facebook driver delvis som en bistandsorganisasjon og delvis som en forbereder av nye markeder. Tanken er å legge til rette for Internett – og Facebook-bruk – i de deler av verden som er de nye vekstøkonomiene.

Oppkjøpet må godkjennes av amerikanske konkurransemyndigheter. Innbakt i avtalen ligger det en kompensasjon for WhatsApp-eierne, der de uansett får drøyt seks milliarder i kontanter og like store verdier i Facebook-aksjer dersom oppkjøpet ikke godkjennes.

Denne delen av avtalen har ført til spekulasjoner om at WhatsApp faktisk hadde flere interessenter på døra, og kunne velge, vrake og kreve det de ville.

Aksjemarkedet og finansanalytikere er på sin side ikke imponert, og sender Facebook-aksjen, ifølge Techcrunch, ned fem prosent etter annonseringen. Etter noen timer modererte fallet seg noe, og var når dette skrives ned 2,64 prosent.