Bunnen nådd i Tandberg Data?

Bunnen nådd i Tandberg Data?

Kriselån og konkursfare er et tilbakelagt kapittel for Tandberg Data, men aksjonærene betaler dyrt for snuoperasjonen.

Mye tyder på at Tandberg Data klarer å manøvrere seg gjennom konkurskrise og finanskrise. For tre uker siden meldte selskapet at obligasjonseieren Cyrus Capital får aksjer til spottpris i bytte for det dyre obligasjonslånet på 23 millioner dollar, og i dag viser resultatene en positiv utvikling.

Lagringsselskapet taper fortsatt penger, men har redusert kostnadene og har en sunnere driftsmargin.

Tidligere leverte Tandberg Data produkter med høy kvalitet, men hadde for høye kostnader. I fjor var det snudd på hodet. Kvaliteten på magnetbåndsstasjonene LTO3 og VXA bidro til kjøpestopp hos kundene.

- Vi trodde vi hadde en god plan for kostnadsreduksjoner. Den fikk vi til, men vi hadde ikke sett alle problemene. Det tar tid å gjenopprette tilliten til kundene. For 2009 tror vi at omsetningen minsker litt, sier Pat Clarke, administrerende direktør i Tandberg Data.

Kvalitetsproblemene med LTO3 er løst. Men amerikanske kunder er misfornøyd med VXA. I hvilken grad Tandberg Data vil videreutvikle teknologien eller bare stabilisere den, er usikkert.

Til tross for finanskrise, er markedet for datalagring fortsatt i vekst, og Tandberg Data har ambisjoner om å kapre sin del av denne veksten. Salg av magnetbånd bidra positivt i 2009. Det gjelder også for Tandberg Datas egenutviklete bånd SLR som det ikke har vært kvalitetsproblemer med.

- Utskiftbare disker bidrar også, men det er først i 2010 det virkelig vil ta av. Det har tatt lenger tid enn vi trodde, sier Clarke.

Tandberg Data

Tall i millioner dollar

Q4 2008

Q4 2007

Omsetning

36,6

47,9

Driftsresultat

- 12,1

- 26,1

Resultat før skatt

- 12,1

- 28,7

Tandberg Data har overtatt 84,5 prosent av aksjene i datalagringsprodusenten Tandberg Storage. Storage produserer løsninger for arkivering og sikkerhetskopiering av data, mens Tandberg Data tidligere var selskapets eneste distributør.

Også i Tandberg Storage er det magre tider. Finanskrisen og kvalitetsproblemene har resultert i langt svakere salg, men selskapet forventer omtrent samme omsetning neste år. Samtidig skal kostnadene kuttes ytterligere.

Tandberg Storage

Tall i millioner kroner

Q4 2008

Q4 2007

Omsetning

38,3

73,4

Driftsresultat

- 36,3

- 7,1

Resultat før skatt

- 20,3

- 8,0

Les om:

Enterprise