Dagens Næringsliv med ny app

Dagens Næringsliv med ny app

Høyere e-avis-oppløsning for både iPhone og iPad.

Finansavisen Dagens Næringsliv re-lanserer sin e-avis-app for iOS.

Den nye løsningen, som er en helt ny app og dermed må installeres på nytt fra iTunes App Store, kalles nå mondent nok DN eReader.

DN var tidlig ute blant norske aviser med en egen app for iPhone, noe som antakelig skyldtes både en slagkraftig målgruppe samt det faktum at man ikke valgte å utarbeide en "rik" digital løsning.

Det du blir servert gjennom appen er en ren digital versjon av DNs papirutgave - sans det glansede fredagsmagasinet D2. Dette speiler på mange måter hvordan DNs nettside fungerer også: Artikler dukker opp først i papirutgaven, og i løpet av dagen drypper dette ut på nettsiden.

Siden avisen i stor grad bærer preg av analyse- og featurestoff, har man heller ikke en stadig tikkende deadline hengende over hodet som igjen ville gjøre mor-ublikasjonen mindre verdifull utover dagen. Det er selvfølgelig en kobling til avisens nettsatsning internt i appen, men det er altså ingen krysspollinering mellom disse.

Med andre ord vil for eksempel ikke kommentarer til artikler på nettsidene lekke over til iOS-appen. Det er heller ingen integrasjon mot sosiale medier, noe som nærmest er blitt et pliktløp i andre e-avis-varianter.

Fortreffelig løsning

Når det så er sagt, er det bare å slå fast at dette på ingen måte forringer produktet, snarere tvert imot. En tro 1:1 gjengivelse av papirutgaven - fri for trykksverte, vel å merke - er en fortreffelig løsning for tradisjonell langform journalistikk i digital form. Og DN eReader gjør at man kan ha tilgang til avisen hvor enn i verden man matte befinne seg.

Den nye iOS-løsningen er en universal-app som fungerer på både iPhone og iPad. iPhone 4-brukere med høyoppløselig Retina-skjerm vil vite å sette pris på dette. Konsekvensen av den nye og mer høyoppløselige digitale utgaven er selvfølgelig at nedlastingen tar noe lengre tid - helt uproblematisk i en verden der WiFi og 3G er velutbredt, men altså en ting å tenke på i områder med dårlig mobildekning eller i utlandet er roamingutgifter må påregnes.

Leseopplevelsen er utmerket, og nå kan man faktisk også lese artiklene rett fra "trykk"-siden, ettersom kvaliteten har gått opp. Fremdeles finnes det en egen, rensket "ren tekst"-visning der man også kan styre fontstørrelse. I tillegg finnes det en modus med forhåndsvisninger av de forskjellige sidene for rask, grafisk navigering. Og så er det en egen hendig tekst-søkefunksjon. Sidene flyter godt, og det er lite å utsette på noe. Forhåpentlig kommer helgebilaget D2 som egen iPad-app en gang i fremtiden.

For dyr?

DNs digitale avis-app er en løsning som på mange måter komplementerer deres fysiske utgave. Man kan enten velge å kjøpe enkeltutgaver in app for en pris som faktisk er høyere enn papirutgaven (29 kroner mot 25 kroner i løssalg), eller velge å gå for månedsaksess til snaue 500 kroner (også dette direkte fra appen). Apple tar som kjent 30 prosent kurtasje av denne summen, men man kunne jo håpet at lavere distribusjonskostnader ville ført til at man i hvert fall ikke tapte økonomisk på å spare miljøet?

Det de fleste sannsynligvis velger, er et digitalt tilleggsabonnement som kommer på toppen av kostnaden for papirutgaven som leveres på døren. Alt ettersom hvilken abonnementstype man har, koster dette fra 1200 kroner årlig.

Du kan lese mer om DNs e-avis her.

Du kan laste ned DN eReader fra iTunes App Store gratis her (12 års aldersgrense). Krever iPhone 3GS, iPhone 4, iPod touch (3. generasjon), iPod touch (4. generasjon) eller iPad med iOS 3.2 eller senere.

Enterprise