Darfur-tragedien på Google Earth

Darfur-tragedien på Google Earth

Søkegiganten Google samarbeider med det amerikanske Holocaust-museet, og legger ut sterke bilder fra Darfur i karttjenesten Google Earth.

Bildene gir en visuell fremstilling av folkemordet som pågår i regionen, inkludert oversikt over flyktningleire og rutene folk har brukt for å slippe unna de verste krigshandligene.

LES OGSÅ: Google inntar verdensrommet

- Det amerikanske Holocaust-museet arbeider for å stoppe folkemord, og for å undervise folk om historien rundt folkemordet på jøder under forrige verdenskrig. Med hjelp fra Google Earth kan vi vise ødeleggelsene i Darfur på en helt ny måte, sier museumsdirektør Sara Bloomfield til IDG News Service.

Foto: Brian Steidle

- Selv om folk kan finne mye informasjon om krisen i Darfur, trengs det informasjon levert på nye måter for å virkelig nå frem til dem. Selv om informasjon om tidligere og nåværende folkemord er lett tilgjengelig, er det vært vanskelig å få folk til å forstå den fulle utstrekningen til tragediene, sa Bloomfield under lanseringen av samarbeidet.

Hun mener at samarbeidet med Google byr på uante muligheter til å vise hvor stort problemet i Darfur faktisk er.

Folk må innse alvoret

Daowd Salih, en flyktning fra Darfur, mener det er viktig at flere blir klar over alvoret i krisen.

- Folk må se hvordan folkemord ser ut. Det handler ikke om tall, men om mennesker, som brødrene og søstrene mine som fortsatt er i Darfur. Folk må forstå hva som skjer, sa Salih under presentasjonen i Washington D.C.

Ifølge tall fra de forskjellige hjelpeorganisasjonene som jobber i området kan så mange som 400 000 ha blitt drept I konflikten.

Salih kunne fortelle om regjeringstropper og Janjaweed-tropper som dreper uskyldige, uten å gjøre forskjell på menn, kvinner eller barn

Den sudanske regjeringen mener tallene fra hjelpeorganisasjonene er feil, og nekter samtidig for at de støtter Janjaweed-geriljaen.

Et av de nye kartene på Google Earth er utstyrt med flammesymboler, som viser mer enn 1 600 ødelagte landsbyer I Darfur. Ved å zoome videre inn på kartet er det mulig å få oversikt over tusener av hjem som har blitt ødelagt siden konflikten startet i 2003.

Tragedien i 3D

Ved hjelp av en 3D-funksjon er det også mulig å få en viss oversikt over leirene de mer enn 2,5 millioner flyktingene nå bor i. Det er også lagt inn en oversikt over områder som er for farlige for hjelpearbeidere.

Sammen med kart og oversikter har Google lagt ut bilder og videoklipp som viser situasjonen på bakken. Bildene er av det særdeles sterke slaget, ett av dem viser et spedbarn skutt av plyndrere. Sammen med bildene og filmene ligger det også lenker til nettsider med mer informasjon om konflikten i Darfur.

- Google ser på prosjektet som en viktig del av sitt sosiale ansvar, sa Elliot Schrage, visepresident for Googles pr-avdeling, som fortsatte med å kalle Darfur for en global katastrofe.

- Vi føler at teknologi kan være et viktig verktøy for å få folk til å forstå, og til å gjøre noe, avsluttet Schrage.

Les mer og last ned hos United States Holocaust Memorial Musem

Les om:

Enterprise