Datatrøbbel på Mars

Datatrøbbel på Mars

Et foreløpig uavklart problem i minnet til romsonden Phoenix har sørget for at vitenskapelige data har gått tapt.

Tirsdag opplevde datasystemene i NASAs Mars-sonde Phoenix seriøse problemer. En stor mengde med interne data fylte flashminnet, slik at en del vitenskapelige data har gått tapt.

- Det er ikke så mye som har kommet ut på dette tidspunktet. Men vi vet at det er produsert mer data med husholdningsopplysninger enn det som er vanlig. Det har i grunnen ingenting å gjøre med vitenskapelige oppgaver, men systemet ble overbelastet, forteller romekspert Erik Tandberg i Norsk romsenter.

Ifølge Tandberg har en del vitenskaplige data gått tapt, da de ikke kunne sendes på grunn av problemene.

- Systemet fikk ikke sendt det som var planlagt hjem. Da går disse datane tapt. Det gjelder både bilder og andre observasjoner. Bildene kan tas om igjen, men den andre informasjonen er borte, forteller han til Computerworld.

15 minutter

Det er forløpig ukjent hva årsaken til overbelastingen er. Derfor kan NASA ikke si noe mer om hva skal gjøres for å løse problemet, og om det vil opstå igjen.

- Det er første gang vi har sett slike dataproblemer med Phoenix. På tidligere ferder til Mars har det vært en god del feil og problemer, sier Tandberg.

Den kjente norske romeksperten kan ikke si hvorfor Phoenix' datasystem sviktet.

- Slike ting skjer. Det kan være en programmeringsfeil, eller bare noe som henger seg opp. Det kan oppstå systemtrøbbel i datasystemer, uten at det er en direkte forklaring på det, sier Tandberg.

Den tapte informasjnen skal ikke være kritisk, men NASA er etter sigende nervøs for fortsettelsen. Man er avhengig av at overføringen av informasjon går som den skal.

- Det tar 15 minutter å sende informasjon fra Mars til jorden, sier Tandberg.

Skal løse mysterier

Phoenix ble sendt ut i rommet i fjor, 4. august. Romsonden var fremme 26. mai i år. Reisen har hittil gått bra.

- Vi har hatt andre småproblemer med spenningsoverslag i et instrument. Men det er løst, sier Tandberg, som ble landskjent da han kommenterte månelandingene på NRK på 1960- og 1970-tallet.

Phoenix er utstyrt med en RAD6000-prosessor, en type som også har blitt brukt i Macs Power PC, bortsett fra at den er tilpasset til den ekstreme reisen til Mars. Ifølge NASA har romorganisasjonen fremdeles full kontroll over romsonden, som skal prøve å løse noe av mysteriet om vannet på Mars.

Tidlig i sin historie hadde nemlig Mars mye vann, men det forsvant. Forskerne vet ikke nøyaktig hvorfor dette skjedde og hvor vannet tok veien.

Enterprise