De store kapper i it-investeringene

Kutt i flere av Norges største it-budsjetter varsler tøffe tider for bransjen. It-direktør Rune Espedal i Statoilhydro skjærer 100 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Norges største konsern, Statoilhydro, skal spare 1,5 milliarder kroner. Et av hovedområdene blir it, og så langt vil oljegiganten kappe 100 millioner kroner i it-investeringene for 2009.

- Dette betyr en reduksjon innen it-prosjekter, da særlig i bredden i hvor mange "forbedringsprosjekter" vi kjører på én gang, sier direktør for informasjonsstyring- og teknologi i Statoilhydro, Rune Espedal.

I fjor brukte selskapet 800 millioner kroner på it-investeringer. Som en følge av sparetiltak og tøffere økonomiske tider vil årets budsjett være 700 millioner kroner.

Orkla sparer også inn. Konsernet omsetter for rundt 70 milliarder, og it-selskapet Orkla Shared Services (OSS) hadde planer om betydelige investeringer i år og neste år. Det blir nå lagt på is.

- Vi hadde planlagt investeringer på noen titalls millioner, som vi nå kommer til å halvere, sier administrerende direktør Geir Olav Nistad i OSS, som forsyner Orkla-konsernet med it-tjenester.

Storebrand ønsker å levere like mye eller mer enn i fjor – men utgiftene skal ned.

- Etter flere år med vekst, så blir det et strammere budsjett i år. Vi skal gå med lupe gjennom kostnadsstrukturen, og finne ut hvor vi kan ta kostnadskutt som ikke får konsekvenser for leveransene, sier it-direktør for utvikling i Storebrand, Sverre Rosén.

Knallhard prioritering

I en tid fylt med stor usikkerhet, er det kun det nødvendigste for bedriftene som overlever.

- Det er ingen bråstopp i aktivitetene, men det blir en klarere prioritering, sier Espedal i Statoilhydro.

Konsernet vil gjennomføre det som er nødvendig i forhold til å etterleve offentlige regler, HMS og informasjonssikring. Deretter gjelder fullføring av integrasjonen av systemene, etter fusjonen mellom Statoil og Hydro. Til slutt kommer utvalgte forbedringsprosjekter knyttet til kjernevirksomheten.

Det er særlig på investeringssiden at besparelsene kommer. Drift er det vanskeligere med.

- Man kan redusere prosjektomfanget ved å senke ambisjonene. Å redusere driftskostnadene er ikke like lett, men like viktig. Vi må spørre oss selv om vi kan leve med en lavere standard, sier Espedal.

It som sparegris

Orkla har gjort enkelte grep innen drift, blant annet redusert konsulentbruken kraftig. På investeringssiden vil konsernet blant annet utsette fornyelse av pc-parken, som slår vesentlig ut på investeringssiden.

Selv om det blir færre prosjekter, vil det være prosjekter som blir kjørt – nettopp fordi det kan føre til store besparelser.

- Utgangspunktet er at vi reduserer og utsetter ting, for å se an hvordan det globale klimaet blir. Samtidig vil vi gjennomføre prosjekter der vi ser vi har gode investeringscaser, og som er fornuftig i et par-tre års perspektiv, sier Nistad i Orkla.

Et av de områdene der det er penger å spare totalt sett, er med videokonferanseløsninger istedenfor dyre reiser. Det har også Statoilhydro merket seg.

- I forbindelse med kostnadsreduksjoner, så ser vi nettopp at it kan være et middel for besparelse. Et eksempel er å spare reiseutgifter, der Statoilhydro anvender videokonferanse og løsninger innen unified communication, sier Espedal.

Denne saken er et utdrag av nyhetssaken i Computerworlds papiravis.