Derfor er 64-bit viktig

Derfor er 64-bit viktig

Windows XP-oppgradering og nye nettbrett – 64-bit betyr mer enn mer minne og prosesseringsevne.

Med Windows Vista og spesielt Windows 7 hadde man for Windows-pc-er den store overgangen til 64-bit Windows – dette etter at 64-bit prosessorer hadde vært vanlig i flere år og 64-bit Windows kom med Windows XP.

I senere tid har fokuset på 64-bit også kommet til mobile enheter. Apple lanserte sin 64-bit-arkitektur for iOS-enhetene i fjor høst. Google demonstrerte også nylig 64-bit Android. Nylig lanserte Intel også 64-bit Atom-prosessorer – rettet mot nettbrett og rimelige hybrid-pc-er.

I likhet med Core-serien av prosessorer er dette x86-kompatible prosessorer som kan kjøre standardversjonene av Windows. Lanseringen av 64-bit Atom basert på Bay Trail-arkitekturen kommer bare noen få måneder etter at de første Bay Trail-prosessorene ble lansert.

I hovedsak har fokuset her ligget på at denne typen enheter med 64-bit vil få mulighet for 64-bit-prosessering – altså forenklet sett at mer data kan prosesseres samtidig av prosessoren – og større minneadresseringsområde. 32-bit-arkitekturen er begrenset til fire gigabyte på grunn av adresseringsområdet. I praksis blir det gjerne også mindre på grunn av andre enheter i systemene som også spiser av adresseringsområdet.

Rent prosesseringsmessig er det få applikasjoner drar spesiell knytte av 64-bit. Også for applikasjoner blir det viktigere at minnemengden applikasjonen kan utnytte, er større. For en 32-bit Windows-applikasjon er det maks to gigabyte selv om et system har fire gigabyte minne. Fortsatt er svært mye av programvaren som lanseres til Windows-plattformen 32-bit – for mange programmer er det verken prosesseringsfordeler eller behov for mer minne.

Mer informasjon om 64-bit-fordelene knyttet til minne kan du lese om i denne artikkelen .

LES OGSÅ:

Nå kommer Windows 8.1

64-bit Windows sikrere

Det er nå under én måned til Microsoft stopper sin videre støtte til kundene for Windows XP. Mange av de eksisterende kundene på denne plattformen benytter 32-bit-versjonen. Et spørsmål nå, blant annet i forhold til kompatibilitet mot eldre programvare og eldre maskinvare, er om 32-bit-versjonen av Windows 7 eller Windows 8 kan være enklere å ta i bruk enn 64-bit-versjonen?

Ser man tilbake på 64-bit-versjonen av Windows XP og til dels Windows Vista, opplevde relativt mange kompatibilitetsproblemer. Problematikken her har i liten grad vært knyttet til overgangen til 64-bit-arkitektur i seg selv. 64-bit Windows inkluderer en rekke andre arkitekturendringer som gjorde at eldre programvare ikke kunne benyttes, samt at det stilte nye krav til produsentene for utviklingen av drivere.

Å gå til Windows 7 eller Windows 8 vil i tillegg inkludere forbedret sikkerhet på flere andre områder kontra Windows XP. Med tanke på hvor lenge 64-bit Windows nå har vært i bruk, skal det være sjeldent man møter på problemer knyttet til kompatibilitet. Man har i tillegg funksjoner i operativsystemet der en eksekverbar fil kan settes til å kjøre i et kompatibilitetsmodus der forskjellige parametere i systemet endres – tildels automatisk – for å prøve å få systemet til å framstå som en eldre versjon av Windows.

Men 64-bit Windows har også en rekke sikkerhetsmessige fordeler kontra 32-bit-versjonene - blant annet:

  • Signerte drivere: Bruk av digitale signaturer på drivere skal gjøre det vanskeligere å lage skadevare basert på driverarkitektur, hvilket i utgangspunktet kan gi en effektiv tilgang til systemet. Å få tak i ekte signaturer som man bruker på skadevaren vil fortsatt være mulig, men det kan gjøre prosessen vanskeligere. Man har imidlertid sett en trend etter Stuxnet at skadevare bruker stjålne signaturer.
  • Address Space Layout Randomization: Skal gjøre det vanskeligere for skadevare å finne fram til et annet programs data i minnet.
  • Kernel Patch Protection/PatchGuard: Kjernen er den mest sentrale delen av operativsystemet – skulle skadevare få tilgang til å endre kjernen, åpner det for store muligheter for å gjøre skade.
  • Data Execution Protection: DEP er en teknologi man også har for 32-bit Windows, men under 64-bit Windows benyttes teknologi i prosessorene fra Intel og AMD (NX Bit) for å forbedre teknologien.
  • WOW64 (Windows 32-bit on Windows 64-bit): Dette er teknologien som benyttes for å kjøre 32-bit-applikasjoner på 64-bit Windows. Det vil også på enkelte områder være med på å forbedre sikkerheten ut i fra visse restriksjoner man har for også disse programmene under 64-bit Windows kontra i en 32-bit-versjon.

Med andre ord - selv om Windows 8 finnes i 32-bit-versjon, er det flere grunner til å velge 64-bit - også ut over mulighetene for å kunne utnytte mer enn fire gigabyte minne.

Les om:

Enterprise