Derfor forlater von Tetzchner Opera

Derfor forlater von Tetzchner Opera

Utakt med styret sender gründeren ut. Nå reiser han til Asia.

Før helgen meldte Opera at grunder Jon Stephenson von Tetzchner forlater Opera for å forfølge “nye ideer”.

Tetzchner var en av gründerne da selskapet rev seg løs fra Telenor i 1995. Han ledet selskapet til januar i fjor. Etter det har han vært tilknyttet selskapet som strategisk rådgiver.

- Dette er et følelsesladd valg. Den gang vi startet var vi bare en gjeng med folk som satt altfor trangt. Nå har vi aktivitet over hele verden, 740 ansatte og 200 millioner nedlastete Opera-kopier. Jeg er stolt over hva vi har oppnådd og ser fram til å følge Opera tett framover, sier von Tetzchner.

Uenige om investeringer

Til Computerworld sier von Tetzchner at selskapet har alle muligheter til nå en halv milliard brukere innen 2013. Han innrømmer at det er litt utakt med styret om hvordan målet skal nås.

- Det er en liten uenighet i hvor fort man skal gå fram og om noen investeringer burde gjøres nå og ikke senere. Selskapet har fortsatt en jobb å gjøre for å sørge for at internett blir tilgjengelig for alle, poengterer von Tetzchner til Computerworld.

I en posting hos Techcrunch er det et brev til de ansatte som hinter om samme grunn. Han mener at styret og lederne i selskapet er for orientert mot kvartalsrapporteringen. Det er det klassiske skillet mellom langsiktig teknologiutvikling og rapportkonsentrert børsorientert økonomi.

- VI har hatt det gøy og det er ikke å overdrive og si at det er et topp selskap Jon har skapt. Han har lært meg og alle som jobber her mye, sier Lars Boilesen, administrerende direktør i Opera Software.

Til Asia med ideer og muligheter

Von Tetzchner forlater selskapet med prosjektmuligheter og ideer klare.

- Jeg har mange ideer og muligheter å gå til, men vil ikke på det nåværende tidspunktet gå ut med noe konkret, sier von Tetzchner til Computerworld.

- Nå tar jeg familien med til en lang sommerferie til Asia, det har jeg lovet dem. Det blir Thailand og Filipinene for å slappe av, sier han fornøyd.

Han velger dermed et noe mer tradisjonelt avbrekk enn kommunikasjonsdirektør Tor Odland, som sluttet i Opera i mai og dro til Vestlandet for å hogge ved.

Les mer: Slutter i Opera – skal hogge trær

- Jeg kommer uansett til å ha med meg pc-en, vil være online og snakke med folk. Så jeg er ikke helt ute av omløp, presiserer von Tetzchner.

Avgangen er også plukket opp av internasjonale medier, og der framholdes Opera som ledende nettleserteknologi for land hvor bredbånd er lite utbygd.

Enterprise