Derfor kan Chrome OS floppe

Derfor kan Chrome OS floppe

Mange tviler på minimaskiner, Linux og at folk i det hele tatt bryr seg om operativsystemer.

Har du ikke fått med deg at Google har bekreftet at de skal gi ut et eget operativsystem, Chrome OS, har du kanskje ikke fått med deg at Michael Jackson er død heller.

Uansett: Operativsystemet har fått bøttevis med oppmerksomhet de siste dagene, men slett ikke alle er like entusiastiske.

Fredag fortalte vi at Google langt fra er alene om å lansere et tynt operativsystem som skal kjøre sine tjenester i skyen. Og mandag skrev vi at ingen ennå har forpliktet seg til å levere Chrome OS med nye maskiner.

- Chrome OS kan vise seg å være nærmest irrelevant, mener sjefsredaktør i Techrepublic og kommentator, Jason Hiner, som peker på mye av det samme som blant andre redaktør Bjørn Unnersaker i norske PC World og Lars Jacobsen i danske PC World.

Linux - "en katastrofe"

Hiner har tre grunner til at Chrome OS kan gjøre suksess. Windows trenger mer konkurranse, Chrome OS vil være billig (/gratis) og Google er et sterkt varemerke.

Men han har flere grunner til at Googles operativsystem kan floppe totalt.

For det første er Chrome OS i bunn og grunn Linux. Og selv om Linux på klientsiden gang på gang har blitt spådd en lysende fremtid, har det ikke skjedd. Minimaskinene gjorde at oppmerksomheten ble større rundt den søte pingvinen, men det hele gikk ikke akkurat fullt så bra som mange av friprog-entusiastene hadde håpet på.

- Linux på minibærbare har vært en katastrofe, mener Unnersaker i PC World, og er dermed enig med Hiner.

LES OGSÅ:

Ti ting du bør vite om Chrome OS

"For sent"

Hiner mener også at Chrome OS kommer for sent. Google sier selv at operativsystemet skal bli gitt ut til åpen kildekode-samfunnet innen året er omme, og at det kan bli ferdig en gang neste år.

- Innen dette er ferdig, vil Windows 7 være overalt, i alle fall i privatmarkedet, mener Hiner.

Han mener de burde kommet med et tynt operativsystem da Vista-haten herjet som verst, ikke etter at Vista har fått mange av problemene sine løst med Windows 7. Google kan slite med kompatibilitet og drivere, og folk vil kanskje ikke være så opptatt av hva slags operativsystem de kjører.

Redaktøren mener også at Google ikke har bevist at de faktisk har musklene som trengs for å lage et godt operativsystem. Android er spennende, men føles som en beta i dagens marked med skinnende Iphone-aktige systemer, mener han.

Lite minimaskiner

Hiners siste spark til nettgiganten Google, er at minimaskiner ikke nødvendigvis vil selge så godt som de har i tiden fremover. Han peker på undersøkelser som viser at mange er misfornøyd, og dette kan gå hardt utover Chrome OS.

Operativsystemet henvender seg særlig til brukere av slike små maskiner, så om maskinene vil ha en liten markedsandel i tiden fremover, vil også OS-et ha det.

- Uansett vil ikke det hele ha en stor innvirkning på it-avdelinger og i bedrifter, mener Hiner.

- Men du kan være sikker på at noen arbeidere vil forsøke å få det inn.

Flopp eller suksess, hva tror du? Rop ut nedenfor!

Les om:

Enterprise