Derfor skal Windows dø

Derfor skal Windows dø

Tidligere Microsoft-utvikler langer ut mot selskapet, og mener fri programvare vil drepe Windows.

Keith Curtis jobbet for Microsoft som programmerer i elleve år.

Men nå er han alt annet enn Steve Ballmers kjæledegge.

Curtis har nemlig hoppet av programvaregiganten og skrevet boken "After the software wars". Her langer han ut mot Microsoft og deres propritære arbeidsmetoder.

Samtidig som han innrømmer at den propritære modellen har gjort Microsoft til et av de mest lønnsomme selskapene noen sinne, mener han modellen er dømt til å mislykkes. Hovedgrunnen er at utviklere ikke får være med på å videreutvikle produktet, og dermed stanser innovasjonen.

- Så lenge Microsoft og den proprietære modellen dominerer, vil vi leve i datamaskinenes mørke tidsalder, forteller Curtis til vårt amerikanske søsterblad CIO.

Dette skal han ha innsett i 2004, da han sa opp jobben og ble Linux-fanatiker.

To veier til undergang

- Fri programvare vil lede til Microsoft undergang på to måter, forteller Curtis.

- For det første, utvikler de i det frie programvare-samfunnet produkter som er teknologisk overlegne, gjennom en åpen og delende utviklingsmodell. Wikipedia er et utmerket eksempel på den kommende revolusjonen, fortsetter programmereren, som har jobbet med både Windows, Office og forskningsarbeid i Microsoft.

- For det andre, undergraver fri programvare Microsofts inntjeningsmarginer. Selv om Microsoft hadde valgt Linux, ville deres foretningsmodell blitt truet. Det finnes mange måter å tjene penger på fri programvare, men disse er ikke Microsofts inntektskilder.

Flere mener det samme

Han får støtte av blant andre Bjørn Venn i Buskerud fylkeskommune, som mener skole-Norge vil gå over til fri programvare innen få år.

- Microsofts monopol er overmodent, mener han.

Også diverse målinger viser at Windows-bruken er dalende, men fortsatt svært dominerende.

Bob Sutor, direktør for IBMs Linux- og åpen kildekode-satsning, sa nylig at mange nå ser til Linux, samt Mac, for bedre alternativ. Ifølge deres nye undersøkelse er pris en viktig grunn til at mange ser etter andre løsninger.

- Vista var den beste til å rekturetere folk til Linux, mener Sutor.

Når kan vi se den frie revolusjon, og hvorfor kunne vi hatt tenkende maskiner med mer samarbeid? Les videre!

Enterprise