Derfor vil ikke Nokia ha Android

Derfor vil ikke Nokia ha Android

Får milliarder fra Microsoft, og vil unngå et duopol i mobilmarkedet.

Forrige uke slapp Nokia bomben: Windows Phone 7 blir deres hovedoperativsystem fremover.

Med Nokias markedsandel på nesten 30 prosent, betyr dette et kraftig oppsving for det mobile operativsystemet. Et oppsving som kunne vært Androids om Nokia hadde valgt annerledes.

Ikke duopol

- Om du kombinerer markedsandelen til Android med markedsandelen Nokia kunne gitt Android de neste årene, får man et veldig høyt tall, sa Nokia-direktør Stephen Elop på en pressekonferanse søndag.

- Man kan se for seg at mobilbransjen da ville blitt en form for duopol, fortsatte han, og siktet til Iphone og Android.

Dette skal ha vært en av grunnene til at han valgte Microsoft fremfor Google. Nokia ønsker seg et dynamisk marked, som Elop betegner som et veddeløp med tre hester: Iphone, Android og Windows Phone 7.

Ikke trojansk hest

Men i en kapitalistisk verden er det alltid penger inn i bildet også. Under pressekonferansen i Barcelona, dagen før Mobile World Congress starter, røpte Elop at de mottar et milliardbeløp fra Microsoft for å ha valgt deres plattform. Nøyaktig hvor mye ville han ikke ut med.

Elop hintet også om en budkrig mellom Microsoft og Google, som Microsoft altså vant. At Elops fortid som Microsoft-direktør hadde noen påvirkning på avgjørelsen, ville han ikke gå med på.

- Jeg er ikke en trojansk hest, understreket han.

Ikke Qt-støtte

Det er liten tvil om at Nokias avgjørelse vil få stor betydning for Microsoft. Dermed har det også gått rykter om en fusjon. Men Elop avkreftet at de to selskapene har hatt slike samtaler.

Elop understeket også at Symbian er langt fra død riktig ennå. Det vil fortsatt komme nye Symbian-mobiler, og de som allerede er på markedet skal fortsatt ha en fremtid. Dette sa han blant annet for å roe ned Qt-utviklere; utviklere som bruker det norske rammeverket fra tidligere Trolltech. Dessuten vil Nokias Meego-enheter benytte Qt.

Samtidig kunne Nokia bekrefte at de ikke har noen planer om å bruke Qt til å utvikle Windows Phone 7.

- Dette vil bare forvirre utviklerne, mener Elop.

Enterprise