Dette kommer fra de fem store i 2012

Dette kommer fra de fem store i 2012

Alt tyder på at det vil skje mye spennende på teknologifronten i år også.

Fem av de største teknologibedriftene, Amazon, Apple, Facebook, Google og Microsoft, har alle store planer for året som nettopp har startet.

En del har allerede blitt avslørt av selskapene selv, men vel så spennende er de mest troverdige ryktene som har kommet.

Her er en noe av det du kan vente deg av spennende nyheter fra gigantene i løpet av året.

Amazon

Det som i dag er en gigant, med alt fra bøker og elektronikk til klær, leker og matvarer tilgjengelig, startet opprinnelig som en bokbutikk på nett på midten av 90-tallet.

De første årene gikk det ikke en gang spesielt godt, med røde tall i regnskapet de første 5-6 årene.

I dag er det imidlertid liten tvil om at Amazon går så det suser, med stort produktutvalg, tilstedeværelse i en rekke land, og ikke minst en rekke egne elektronikkprodukter og tilhørende butikker på nett.

LES OGSÅ:

Kindle Fire ble iPad-bremsen

Spesielt har selskapets Kindle-lesebrett i forskjellige varianter slått an, og Kindle er i dag nærmest synonymt med ordet lesebrett.

Like før jul lanserte selskapet sitt første nettbrett, også dette under Kindle-paraplyen. Kinde Fire er utstyrt med en Amazon-tilpasset versjon av Android, hvor man blant annet må kjøpe apper via Amazon. Det hindret imidlertid ikke Amazon fra å selge hele fire millioner Kindle Fire bare i løpet av desember, og i samme slengen få skylden for at Apple solgte flere millioner færre iPad-enheter i siste kvartal i 2011 enn i løpet av samme periode i 2010.

Den lave prisen og relativt avanserte maskinvaren gjorde at mange kunder valgte en Kindle Fire, fremfor en Apple iPad.

I løpet av året ventes det at det vil dukke opp flere versjoner av Kindle Fire, blant annet versjoner med større skjerm enn dagens 7-tommer. Det vil også komme til stadig flere funksjoner og bruksområder. I dag sitter man nemlig med både færre bruksområder og mindre utvalg av apper, enn om man velger et annet Android-nettbrett eller en iPad.

Apple

Det er aldri godt å si sikkert hva Apple pønsker på. Selskapet er kjent for å holde kortene svært tett til brystet. Det mangler derfor ikke på alskens rykter om hva selskapet jobber med, og vil lansere fremover.

I det siste har det versert mange rykter om en snarlig lansering av både iPhone 5 og iPad 3. Vel så spennende for mange kan nok de ferskeste ryktene være - ryktene om en kraftig endret MacBook Pro.

Ifølge ryktene vil neste Macbook Pro være utstyrt med en "superskjerm", basert på Retina-teknologien de i dag bruker på iPhone 4 og 4S. Skjermen sies å få en oppløsning på hele 2 880 x 1 800 piksler. Skulle det vise seg å være hold i ryktene, vil det innebære at MacBook Pro får en oppløsning på høyde med avanserte 30-tommers pc-skjermer, noe som nok vil være spesielt interessant for brukere som jobber mye med grafikk og foto.

Ved siden av en oppdatert MacBook Pro viskes det også om flere Macbook Air-modeller. I dag kommer Macbook Air med 11- og 13-tommers skjerm, men ryktemakerne vil ha det til at Apple jobber med både 14- og 15-tommers versjoner av MacBook Air. Denne vil nok i så fall fylle hullet etter den hvite MacBook-en, som forsvant fra markedet i fjor sommer.

Selv om Apple enn så lenge ikke har sagt et ord om iPhone 5 eller iPad 3, er det sannsynlig at begge disse vil dukke opp i løpet av året. Ryktene vil ha det til at iPad 3 vil komme med høyere oppløsning enn dagens 1 024 x 768 piksler, da etter alt å dømme levert via en Retina-skjerm, samt en kraftigere prosessor.

LES OGSÅ:

- Ingen iPad 3 i januar

Facebook

Selskapet har allerede avslørt flere av planene for tiden som kommer. Blant annet vil vi snart se annonser plassert sammen med innlegg på Facebook-veggen. I tillegg er den nye Timeline-funksjonen allerede i ferd med å rulles ut, og vil føre til store endringer i hvordan informasjon vises på det sosiale nettverket.

Det er imidlertid ikke alt selskapet har sagt stort om. Når det ikke sies stort, men kun i beste fall hintes, våkner ryktemølla til livs.

Et av de heteste ryktene nå om dagen er at Facebook igjen vurderer å lansere en egen telefon. En eventuell Facebook-telefon vil gjøre det enda enklere å bruke ekstra tid på å oppdatere statuser og snoke i hva andre driver med.

Vel så viktig for Facebook vil det nok være at man gjør seg enda mer tilgjengelig for annonsering, og da gjerne i kombinasjon med lokasjonsbaserte tjenester. Tenk bare hvor interessant det er for annonsører å kunne få plassert reklame midt på Facebook-siden din om du er i nærheten av butikken deres.

Google

Mens man tidligere i all hovedsak tenkte på søk i forbindelse med Google, leverer selskapet i dag alskens nyttige tjenester. Og mens man tidligere satt ved pc-en for å benytte seg av alle Googles muligheter, er det nå Android folk gjerne bruker når de skal forholde seg til Google.

Fra å være en liten utfordrer, har Android vokst seg stort - og stadig mer avansert. I løpet av 2012 vil den neste versjonen av Android, med navnet Ice Cream Sandwich, dukke opp.

Ikke bare vil man se Ice Cream Sandwich på nye telefoner, en rekke allerede tilgjengelige modeller vil få operativsystemet servert som en oppdatering. Minst like viktig er det at den nye versjonen vil dukke opp på nettbrett i løpet av de kommende månedene.

De første produsentene ventes å vise nettbrett med Ice Cream Sandwich allerede på CES-messen som starter neste uke. Også Google selv har sagt at de vil komme med et eget "høykvalitets" nettbrett i løpet av året, akkurat som de tidligere har sluppet flere smarttelefoner.

Det er ventet at Googles eget nettbrett vil være et viktig steg i konkurransen mot Apples iPad.

LES OGSÅ:

Dette blir hett på årets CES

I løpet av 2011 lanserte Google sitt eget sosiale nettverk, som en konkurrent til både Twitter og Facebook. Vi vil nok se stadige forbedringer av Google+ i løpet av året, og ikke minst vil vi se stadig bedre integrasjon med mobile enheter. Vi mistenker at et eventuelt Google-nettbrett vil være tett bundet opp mot Google+ og nye tjenester der.

Microsoft

Det er vel liten tvil om hva som blir det viktigste nyheten fra Microsoft i løpet av 2012: Windows 8.

Beta-versjonen av det kommende operativsystemet ventes å være tilgjengelig for nedlasting i løpet av februar, med slipp av den ferdige versjonen i løpet av året.

Dermed blir det den samme runden som da Windows 7 ble sluppet; skal eller skal du ikke oppgradere Windows-versjonen du allerede har? For dem som kjøper ny pc vil valget være enklere, der vil Windows 8 allerede være installert. Så blir det heller å avgjøre om man skal nedgradere til Windows 7 eller ikke.

Da Microsoft lanserte spilltilbehøret Kinect like før jul i 2010, var det få som ante hvor spennende Kinect egentlig er. Joda, det er fryktelig moro og imponerende å spille uten å måtte bruke en håndkontroller, men heller la det avanserte 3D-kameraet analysere alle bevegelsene du gjør med kroppen. Vel så imponerende som spilling med Kinect, er alle tingene man kan gjøre med en Kinect koblet til pc-en.

Det tok nemlig ikke lang tid fra Kinect kom i salg, til det gikk sport i å lage morsomme Kinect-programmer til pc. Fra relativt enkle programmer i starten kan Kinect i dag brukes til langt mer avanserte ting enn til å spille med eller styre pc-en.

Det er blant annet snakk om å bruke Kinect på operasjonsstuer, til å styre roboter og som hjelpemiddel for funksjonshemmede. Det ventes også at det vil komme en egen Kinect-versjon som skal kunne brukes med Windows 8 - for eksempel for å styre det nye Metro-grensesnittet i operativsystemet.

LES OGSÅ:

TEST: Xbox Kinect - Du er kontrolleren

Les om:

Enterprise