Dette må du vite om Apples iOS 4.3

Dette må du vite om Apples iOS 4.3

Slik kommer du i gang med de viktigste nye funksjonene i iOS 4.3, Apples nye operativsystem for iPhone og iPad.

Apple slapp onsdag kveld iOS 4.3, en oppgradering til operativsystemet på iPhone, iPod touch og iPad. Oppdateringen kommer to dager tidligere enn først annonsert.

I forrige uke sa Apple at iOS 4.3 ville slippes fredag 11. mars, samme dag som iPad 2 kommer i salg i USA. Selskapet har foreløpig ikke sagt noe om hvorfor de har vært tidlig på avtrekkeren.

Flere nyheter er på plass i den nye versjonen av iOS. Her er en kort gjennomgang av de viktigste.

LES OGSÅ:

Apple oppdaterer iTunes og Java

Del internett trådløst

En av de store nyhetene i den nye iOS-versjonen er muligheten til å bruke iPhone som såkalt WiFi-hotspot - trådløs lommeruter. Det vil si at det er mulig dele 3G-forbindelsen til iPhone via trådløst lokalnett til andre enheter, for eksempel en iPad. Opptil fem enheter kan kobles til av gangen.

Dessverre fungerer dette bare med iPhone 4 – eldre iPhone-modeller funker ikke.

Gå til Innstillinger og velg Delt internett. Skru deretter på Delt internett. Nå du vil du få opp en dialogboks hvor du kan velge om du vil dele internett via Bluetooth eller Wi-Fi og USB. Velg sistnevnte. Gå så til datamaskinen eller enheten du vil koble til internett, se etter navnet på din iPhone og koble deg til internett via denne.

iTunes Hjemmedeling

Med den nye funksjonen iTunes Home Sharing, iTunes Hjemmedeling, kan du streame musikk, podcaster og film fra iTunes-biblioteket på datamaskinen til din iPhone eller iPad.

Gå til iTunes-innstillingene og velg fanen Deling. Hak av for Del biblioteket mitt på hjemmenettverket, og sørg for at Del hele biblioteket er valgt. Aktiver deretter Hjemmedeling i iTunes-sidelinjen. Du kan også gå til menyen Avansert og velg Aktiver hjemmedeling. For å aktivere hjemmedeling må du logge deg inn med din Apple ID. Bruk den samme innloggingsinformasjonen som på din iPhone eller iPad.

Når du har satt opp Hjemmedeling på datamaskinen er det neste steget å aktivere funksjonen på iOS-enheten din. Gå til Innstillinger > iPod. Under Hjemmedeling, tast inn den samme Apple-IDen og passordet som du bruker på datamaskinen din.

Det siste du må gjøre er å få iPod-appen til å vise det delte biblioteket i stedet for det lokale.

På iPhone og iPod touch: Start iPod-appen, trykk på Mer > Delt. Du vil da få opp en liste over de delte bibliotekene på nettverket, trykk på det du selv valgte i innstillingene.

På iPad: Start iPod-appen. Trykk på Bibliotek på venstre side av appen. Velg ditt delte bibliotek i listen som dukker opp på skjermen..

Første gang du kobler deg til det delte iTunes-biblioteket vil det ta litt tid å laste inn informasjonen. Når dette er gjort, er det imidlertid bare å spille i vei. Du kan spille av musikk såvel som videofiler.

PS: Har du en AirPort Express eller annen AirPlay-støttet enhet kan du enkelt spille musikk fra Mac-en eller Windows-pc-en på din iPhone eller iPad over på stereoanlegget. Praktisk og svært enkelt.

LES OGSÅ:

- Apple viser frem iOS 5 og MobileMe i april

iPad-sideknapp

i iOS 4.2 ble iPad-sideknappen gjort om fra en orienteringslås for skjermen til en muteknapp. Nå kan du sette den til å være begge. Gå til Innstillinger > Generelt. Under "Bruk sidebryter til å" velg enten "Låse retning" eller "Slå av/på lyd".

Raskere surfing

iOS 4.3 kommer med en raskere versjon av Safari-nettleseren. Dette skyldes først og fremst at Apple har implementert Nitro JavaScript-motoren fra Mac OS X, og ifølge selskapet skal JavaScript kjøres dobbelt så raskt som før.

Du må strengt tatt ikke gjøre noe selv for at Safari skal gå raskere, men du bør merke forskjell i nettsider med interaktive funksjoner og rike webapper som Gmail. Amerikanske Macworld kjørte JavaScript-testen Sunspider for å sammenligne en førstegenerasjons iPad og en iPhone 4 med iOS 4.2.1 og iOS 4.3. Resultatet omtales som dramatisk:

Annet nytt

Blant øvrige nyheter iOS 4.3 er forbedringer til AirPlay, funksjonen som lar deg streame musikk, video og bilder fra iOS-enheter eller iTunes til andre AirPlay-aktiverte enheter, som nye Apple TV og en rekke tredjepartsprodukter. Nytt er at lysbildeoverganger fra Apple TV kan nå brukes direkte i iOS-enheter, og tredjepartsapper fra App Store og nettsteder kan kjøre AirPlay-video i tillegg til lyd.

Støtte for HD-video ut og nye Ping-funksjoner er også på plass i iOS 4.3, samt en rekke feilrettinger og sikkerhetsoppdateringer.

LES OGSÅ:

Apple kopierer Android

Last ned nå

iOS 4.3 skal være kompatibel med samtlige versjoner av iPad samt iPhone 3GS og iPhone 4 samt tredje og fjerdegenerasjons iPod touch. Den fungerer ikke på iPhone 3G samt første og andregenerasjons iPod touch.

Oppdateringen kan lastes ned ved å koble en iOS-enhet til en Mac eller Windows-pc med siste versjon av iTunes (10.2.1) installert. Plugg i enheten og velg "Søk etter oppdateringer". Det kan være lurt å ta en sikkerhetskopi av innholdet på enheten før du setter i gang prosessen.

LES OGSÅ:

iPad 2 - her er vårt førsteinntrykk

Les om:

Enterprise