Dette må du vite om Ios 4.3

Dette må du vite om Ios 4.3

Det nye operativsystemet kan lastes ned nå, to dager tidligere enn ventet.

Apple slapp onsdag kveld Ios 4.3, en oppgradering til operativsystemet på Iphone, Ipod touch og Ipad. Oppdateringen kommer to dager tidligere enn tidligere annonsert.

Flere nyheter er på plass i den nye versjonen av Ios. Her er en kort gjennomgang av de viktigste.

Del internett trådløst

En av de store nyhetene er muligheten til å bruke Iphone som såkalt Wifi-hotspot - trådløs lommeruter. Det vil si at det er mulig dele 3G-forbindelsen til Iphone via trådløst lokalnett til andre enheter, for eksempel en Ipad. Opptil fem enheter kan kobles til av gangen.

Dessverre fungerer dette bare med Iphone 4 – eldre Iphone-modeller funker ikke.

Med den nye funksjonen Itunes Home Sharing, Itunes Hjemmedeling, kan du også streame musikk, podcaster og film fra Itunes-biblioteket på datamaskinen til din Iphone eller Ipad.

I Ios 4.2 ble Ipad-sideknappen gjort om fra en orienteringslås for skjermen til en mute-knapp. Nå kan du sette den til å være begge.

Raskere surfing

Ios 4.3 kommer også med en raskere versjon av Safari-nettleseren. Dette skyldes først og fremst at Apple har implementert Nitro Javascript-motoren fra Mac OS X, og ifølge selskapet skal Javascript kjøres dobbelt så raskt som før.

Du må strengt tatt ikke gjøre noe selv for at Safari skal gå raskere, men du bør merke forskjell i nettsider med interaktive funksjoner og rike webapper som Gmail. Amerikanske Macworld kjørte JavaScript-testen Sunspider for å sammenligne en førstegenerasjons iPad og en iPhone 4 med iOS 4.2.1 og iOS 4.3. Resultatet omtales som dramatisk:

Annet nytt

Blant øvrige nyheter er forbedringer til Airplay, funksjonen som lar deg streame musikk, video og bilder fra Ios-enheter eller Itunes til andre Airplay-aktiverte enheter, som nye Apple TV og en rekke tredjepartsprodukter. Nytt er at lysbildeoverganger fra Apple TV kan nå brukes direkte i Ios-enheter, og tredjepartsapper fra App Store og nettsteder kan kjøre Airplay-video i tillegg til lyd.

Støtte for HD-video ut og nye Ping-funksjoner er også på plass, samt en rekke feilrettinger og sikkerhetsoppdateringer.

Ios 4.3 skal være kompatibel med samtlige versjoner av Ipad samt Iphone 3GS og Iphone 4, i tillegg til tredje- og fjerdegenerasjons Ipod touch. Den fungerer ikke på Iphone 3G eller første- og andregenerasjons Ipod touch.

Oppdateringen kan lastes ned ved å koble en Ios-enhet til en Mac eller Windows-pc med siste versjon av Itunes (10.2.1) installert. Plugg i enheten og velg "Søk etter oppdateringer". Det kan være lurt å ta en sikkerhetskopi av innholdet på enheten før du setter i gang prosessen.

Les om:

Enterprise