Dette er nytt i Sharepoint 2010

Dette er nytt i Sharepoint 2010

Lover å blidgjøre Facebook-generasjonen – betaen kan du prøve allerede i dag!

- Folk spør meg ofte: Hva er egentlig Sharepoint? forteller løsningsansvarlig for storkunder, Arne Hartmann, i Microsoft Norge.

- Det er ikke så lett å si med få ord, det er egentlig litt komplisert. Men jeg pleier å si det er en plattform for samhandling.

Lettere å forklare blir det ikke når Microsoft lanserer Sharepoint 2010 neste år.

Technet-medlemmer har hatt tilgang til en betaversjon en stund. Men i går ettermiddag ble betaen sluppet for alle.

Også en beta av Microsoft Office 2010 har vært tilgjengelig for Technet- og MSDN-folk, men ble i går sluppet for alle og enhver.

Redigering i nettleseren

- Det vi har terpa mest på, er brukergrensesnittet, forteller løsningsrådgiver Anna Olsson.

Alt i Sharepoint får nå samme "ribbon"-design som Office har hatt de siste årene. Olsson mener de har hatt stor suksess med dette, og at resultatet er at flere funksjoner blir brukt oftere. Sharepoint skal bli "ekstremt likt Office", som Olsson sier.

Verktøyene skal også bli tilgjengelig på alle plattformer. Det vil si at det meste skal fungere på kontoret, gjennom nettleser eller på mobiltelefonen. Dette følger Office sin strategi, som også kommer med egen nett- og mobilversjon. Microsoft har også jobbet for at andre nettlesere skal støtte Sharepoint, ikke bare Internet Explorer.

Ved hjelp av teknologier som Ajax kan du lage nye "sites" og redigere dokumenter via nettleseren, med et hva-du-ser-er-hva-du-får-grensesnitt.

Som et nettsamfunn

- Sosiale medier har blitt stort siden sist vi lanserte Sharepoint, sier Olsson.

Dessuten inntar "generasjon Y" arbeidslivet. Barna av 80-tallet blir av ekspertene stemplet som en gjeng som liker å ha det gøy og enkelt. Ifølge Olsson skal de få ha det nettopp slik i Sharepoint.

Ferdigheter de har lært seg gjennom nettsamfunn som Facebook skal komme til nytte. Alle brukerne får sin egen profil, "Mysite", slik som før. Men mulighetene blir nå utvidet. Du kan se hva brukeren driver med, chatte, skrive meldinger og få oversikt over hvor brukeren plasserer seg i organisasjonen og blant de andre brukerne.

Mer om åpne standarder, utvikling og BI på neste side!

Les om:

Enterprise