Dokumentene skal følge etter deg

Dokumentene skal følge etter deg

Apple, Google, HP og Xerox ser verdien av å kunne skrive ut der du er.

Apple Airprint, Google Cloud Print, HP Eprint og Xerox Mobile Print er begynnelsen på nye utskriftstjenester.

- Mobile Print gir tilgjengelighet og sikkerhet. Du bestemmer selv det du vil skrive ut og når du vil ha det, sier Jens Petter Ørjansen, administrerende direktør i Xerox Norge.

For forbrukere er Eprint en skytjeneste som lar brukeren skrive ut på nærmeste skriver som er tilpasset tjenesten. Men HP har også en intern løsning. Forutsetningen er en mobiltelefon.

- 85 prosent av mobile brukere ønsker at neste behov som tilfredsstilles er utskrift, fremhever Britt Fidjestøl, ansvarlig for utskrift i HP Norge.

Grunnen til de helt nye utskriftstjenestene er at saksbehandlere ikke lenger sitter på sin faste plass. Dokumenter som er sikkerhetsutfordringer, må avsløres før utskriftsbehandlingen.

I 2012 vil 34 prosent av verdens arbeidsstyrke først og fremst jobbe mobilt. 70 prosent av alle arbeidere vil innen 2012 ikke lenger bare sitte på sin pult. 42 prosent av nye mobiltelefoner har avansert funksjonalitet ifølge analysefirmaene Forrester Research og IDC.

Finner skriveren

Ideen er at systemet finner skriveren for deg. Du trenger ikke å definere den ved hjelp av riktig skriverdriver for hjelpmiddelet. Skriveren må imidlertid være tilknyttet utskriftstjenesten. Deretter sørger tjenesten for å pakke opp vedlegg slik at de kan skrives.

Google utvikler kode og dokumentasjon som en del av nettleseren Chromiums prosjekt basert på åpen kildekode. Håpet er åpne standarder for skybasert utskrift.

Ideen er at du trenger bare å ha en skriverfunksjon på mobiltelefonen. Xerox har funksjonaliteten også på den bærbare pc-en.

I Apples miljø kommer den med lanseringen av den nyeste versjonen av operativsystemet, IOS 4.2. Nettbrettet Ipad, mobiltelefonen Iphone 4 og apparatet Ipod Touch vil få utskriftsfunksjon nå i november.

Ikke alle hjelpemidler kan styre utskriften dit brukeren vil, ikke alle skriverne kan ta i mot en utskrift uten å være definert i hjelpemiddelet. På pc-er er normen at skriverne en bruker skal ha tilgang til, legges inn som valgmuligheter.

På farten

- Som konsulent er jeg mye på farten. Ofte er jeg hos kunder flere dager. Hver gang må jeg søke opp en skriver som jeg får lov å koble meg til. Med Mobile Print trenger jeg bare en adresse. Deretter kan jeg skrive ut ved hjelp av pin-koden jeg får tilsendt, sier Tina Tharaldsen i Text 100.

Med Xerox Mobile Print sendes utskriften til en utskriftsmaskin som kvitterer med å sende en pin-kode. Deretter går brukeren til en skriver tilknyttet utskriftssystemet, oppgir koden hvoretter utskriften kommer på den skriveren brukeren står ved siden av.

- Smarttelefoner har gitt trådløs kommunikasjon en ny dimensjon. Derfor introduserer vi Eprint. Teknologien gjør det mulig å skrive ut fra hvilken som helst mobil enhet til en HP-skriver, fremholder Britt Fidjestøl.

Det gjelder skytjenesten. Dokumentet på den bærbare enheten sendes HPs skymaskin for utskrift som tilrettelegger dokumentet for utskrift. Brukeren må oppgi e-postadressen til skriveren for å få det dit brukeren er. Denne funksjonen har vært testet ut i USA. Der har HP et samarbeid med firmaet Printeron med utskriftssteder rundt om i USA.

Utfordringen til HP er å få naturlige utskriftssteder som hoteller, til å anskaffe en HP-skriver som er tilrettelagt for Eprint. Da brukes ikke lenger drivere, men en e-postadresse for å identifisere skriveren.

For bedrifter tilbys Eprint Enterprise, mens Xerox bruker prinsippet Follow Me. Les videre på neste side!

Les om:

Enterprise