Dommedag for Microsoft

Dommedag for Microsoft

KOMMENTAR: Klokken 18 norsk tirsdag tid viser Microsoft frem neste versjon av Windows. Dette blir tidenes viktigste presentasjon for Microsoft.

- Windows 8 forandrer alt. Det er Microsofts eget mantra for BUILD-konferansen i Anaheim i California, som starter klokken 18 norsk tid.

Fra 1995 (da Windows 95 ble lansert) til 2010 har Microsoft ikke hatt noe konkurranse å snakke om når det kommer til personlige IT-verktøy. Det har vært så nær monopol som det har gått an å komme. Linux på skrivebordet har vært for spesielt interesserte, og Apple har vært en marginal konkurrent.

Men på bare et drøyt år har alt dette forandret seg veldig. iPhone har snudd opp ned på mobilmarkedet siden lanseringen sommeren 2007, og i dag har pc-en fått sterk konkurranse av smarttelefoner. De færreste av disse kjører Windows Phone. Det er Apples iPhone og Googles Android som eier markedet. Nokia har måttet gi opp Symbian.

Vi bruker mobilene til underholdning, til å sjekke e-posten, til å surfe nettet. Ting vi brukte pc-en til før.

Og så kommer nettbrettet.

Når det snakkes om nettbrett er det egentlig iPad folk flest tenker. Det er mange år siden Microsoft skapte sin tavle-pc, som kunne styres med "penn". Salget tok aldri av. Det fingerstyrte nettbrettet ble oppfunnet av Apple og lansert den 3. april 2010. Siden har millioner av mennesker har kjøpt seg iPad, og flere undersøkelser viser at mange har kjøpt nettbrett istedenfor en pc. Pc-salget raser. Hva bruker vi nettbrett til?

Vi bruker nettbrettene til underholdning, til å sjekke e-posten, til å surfe nettet. Ting vi brukte pc-en til før.

Mobilitet er stikkordet. En mobil revolusjon. En bærbar pc med Windows 7 er tyngre, oppleves tregere, har dårligere batterikapasitet, trenger mer administrasjon, har flere sikkerhetsutfordringer. Og så videre. Pc-en er bra når du trenger tastatur. Hvor ofte trenger du egentlig et tastatur?

Smarttelefoner og nettbrett vinner forbrukernes hjerter. Så tar vi dem med på jobben, og sier til IT-ansvarlig at vi vil at de skal virke der også. Analysebyråer oppfordrer IT-avdelingene til å gi etter. Hvis bedriften virkelig ønsker at de ansatte skal svare på e-posten sin klokka 22 om kvelden, må den sprette opp på nettbrettet man har på fanget eller mobilen man har i hånda mens man ser på tv, ikke ligge og vente på at du slår på pc-en.

Er pc-en døende?

Det er flere IT-kjemper og analyseselskaper det siste året som har påstått at pc-en er døende. Fremtiden ligger i mobile løsninger, og det snakkes om en "post pc–æra".

I 2010 var det flere enheter som ikke kjører Windows , som nettbrett og telefoner koblet til Internett, enn Windows-datamaskiner.

Man kan jo også begynne å lure, når til og med verdens største pc-produsent, HP, melder at de kaster kortene. Det er ikke penger i å lage pc lenger. Derfor ønsker de å selge hele pc-delen av selskapet.

Microsofts rolle

I mobilitetskrigen er det to klare vinnere, Apple og Google. De har tatt smarttelefonmarkedet, og de har æren for at smarttelefonmarkedet har eksplodert. De har gjort at vi bruker mobilen til alt mulig som vi før brukte pc til.

På nettbrett har det samme skjedd. Apple har 90 prosent av markedet i dag, men Android fremstår som eneste alternativ. Det begynner å ligne et godt alternativ, men det tok tid før Android modnet på smarttelefoner, og det tar tid for Android å modne på nettbrett.

Hvor i alle dager ble det av Microsoft? Den 28. september norgeslanserer de Windows Phone på Mobile Trender 2011.

Windows Phone 7.5 er et veldig bra mobiloperativsystem, men de må ut av skyggenes dal. Det blir ikke lett.

Når det gjelder nettbrettene, har våre tester av nettbrett med Windows 7 vist at dette systemet har lite å gjøre på nettbrett .

Windows 8 skal endre på dette, påstår Microsoft. Windows 8 skal både fungere knakende godt på nettbrett og på pc. Med Microsofts løsninger skal brukerne kunne bruke den enheten hun liker best og kjøre de applikasjonene hun vil. Det handler om nye typer applikasjoner, fingerstyrt surfing og støtte for andre arkitekturer enn x86.

Les også: Spenning foran Win8-avsløringen

Vi får se. Hvis Microsoft lykkes med å skape Windows 8 på den måten de sier de vil at dette skal fungere, er det håp. Det er nemlig lite å utsette på visjonene.

Men hvis operativsystemet ikke lever opp til intensjonene, vil Microsoft risikere at neste generasjon forbrukere vokser opp uten å ha noe som helst forhold til Microsoft.

Vi gleder oss til å følge med på hva som blir sagt om Windows 8 i kveld og de neste dagene. Følg med på pcworld.no, og del dine synspunkter på vår Facebook-side .

Les om:

Enterprise