Er du klar for OS X Lion?

Er du klar for OS X Lion?

Her er maskinvarekravene til det nye operativsystemet.

Apples nye operativsystem OS X 10.7 Lion kommer i juli.

Og som alltid når det lanseres nytt OS er det på tide å spørre seg: Selv om Lion er klar for meg - er jeg klar for den?

Det er klart det frister med flunkende nytt OS - spesielt med så mange spennende nyheter og utvidet støtte for multitouch som Apple lanserte denne uken.

Og prisen er også formidabel - kun 30 dollar. Prisen hjemme blir litt lavere enn for OS X 10.6 Snow Leopard-oppgraderingen i dag: 209 kroner mot tidligere 229 kroner.

Går vi litt tilbake i tid, til tiden med OS X 10.5 Leopard, vil vi huske at dette var den siste versjonen av Apples operativsystem for Mac-er som støttet den gamle PowerPC-plattformen etter at Apple gikk over til Intel for en del år tibake.

Og det samme er selvfølgelig tilfelle for OS X Lion - du må selvfølgelig ha en Intel-prosessor.

Intel inni

Har du en relativt ny Mac basert på prosessor i serien i3 og i5 eller i7 (eller Xeon-brikker i en MacPro eller XServe) så er du trygg. Du må forøvrig ha minimum 2 gigabyte med RAM, men det har du sannsynligvis.

Har du så lite som 2 gigabyte vil vi sterkt anbefale deg å oppgradere til minst 4 gigabyte - i våre dager er ikke prisen for minnebrikker særlig høy. Og stort sett har Apple gjort det enkelt også for sluttbrukere å oppgradere RAM-en selv.

Men hva med eldre maskiner?

Nøkkelen til å forstå om du kan oppgradere din maskin til OS X 10.7 er selve prosessoren. Om du går til Eple-menyen på en Mac og velger Om denne maskinen, vil du bli presentert for en dialog der prosessortypen og -hastigheten er oppgitt i tillegg til installert minne.

Det du altså minst må ha er en Intel Core 2 Duo-prosessor.

Core 2 Duo minimum

Da Intel-brikkene ble introdusert for første gang i Mac-maskinvare, noe som blant annet ga oss muligheten for velfungerende Windows-virtualisering, var det prosessorer av typen Core Solo og Core Duo. Disse brikkene ble brukt i maskiner av typen MacBook, MacBook Pro, iMac og Mac mini.

Disse vil altså ikke være tilstrekkelige. Maskiner basert på denne Intel-familien ble solgt av Apple ut 2006 - så om din maskin ble produsert før 2007 så er det en stor sannsynlighet for at den ikke tåler en Lion-oppgradering. Dette altså for maskiner som er over fire og et halvt år gamle.

Men er din maskin fra 2007 eller senere er du nok trygg. Selv den første generasjon MacBook Air-maskiner som ble lansert i 2008 brukte en Core 2 Duo-prosessor og hadde 2 gigabyte med RAM.

Er du fremdeles usikker på om Mac-en din er klar for den nære fremtid innen Apples katterdyr-navgitte operativsystemer? Da kan du laste ned den super-informative gratisprogrammet Mactracker, som kan fortelle deg alt du ville vite om din Mac men ikke turde spørre om. Sjekk ut Mactracker i Mac App Store her .

PS: Som en kuriositet kan det nevnes at Apple bygget Mac-er med Intel-prosessorer allerede på 1990-tallet, men det var for en serie med maskiner som hadde et helt Intel-basert PC-hovedkort i tillegg til Mac-en - for superbrukere som trengte en Mac og en Windows-PC i samme boks. Men du betalte også for to maskiner.

Du kan lese mer om OS X 10.7 Lion hos Apple her . Se Apples OS X Lion promovideo nedenfor.

Les om:

Enterprise