Det du trenger å vite om Mountain Lion

Det du trenger å vite om Mountain Lion

Apples nye villkatt, OS X 10.8, slippes i sommer. Her gir vi svar på alle spørsmål.

Apples nylanserte operativsystem OS X Mountain Lion kom brått på oss alle. Du lurer sikkert på ting. Vi har prøvd å finne svar.

Når blir Mountain Lion tilgjengelig?

En testversjon er allerede tilgjengelig for utviklere - den ferdige forbrukerversjonen har Apple sagt skal være oss dødelige i hende innen utgangen av sommeren dette året.

Hvordan får jeg tak i Mountain Lion?

På samme måte som forgjengeren, OS X Lion. Ved nedlasting over nett. Sist ble det til at Apple likevel kom med en usb-pinne en liten stund etterpå for de som ønsket et fysisk medium å forholde seg til. Det kan virke som om dette ikke kommer til å skje denne gangen. Fra før av kan systemgjenopprettinger av OS X Lion for nyere maskiner kjøres over nett.

Må jeg ha OS X Lion for å kunne installere Mountain Lion?

Apple har ikke kommet med et endelig svar her, men det kan synes som om man kan oppgradere fra Lion og også direkte fra OS X 10.6.8 Snow Leopard.

Hvilket nummer i rekken av OS X-operativsystemer er Mountain Lion?

Mountain Lion er OS X 10.8. Tidligere het Apples nyeste operativsystem 'Mac OS X', men nå som man i større og større grad smelter sammen funksjonalitet fra OS X og iOS, har man valgt å omgå Mac i navnet.

Hvilke maskinkrav stilles til Mountain Lion?

Sjekk vår tidligere artikkel her .

Hvor mange nye funksjoner og forbedringer har Mountain Lion?

Apples selv sier at det er over 100 nye funksjoner og forbedringer, men har ikke kommet med en endelig liste enda. En rekke helt nye funksjoner har allerede blitt direkte omtalt på Apples nettsider og i en video nederst i denne artikkelen, men også en rekke andre funksjoner har blitt nevnt uten å få mye oppmerksomhet av den grunn.

Dette inkluderer backup til flere disker, bedre personvern i Safari, noe overraskende en Dashboard Widget Browser, tabellinput i Preview, inline-søk i Mail, forbedret støtte for Smart-kort, dra-og-slipp av filer i delte skjermer med Screen Sharing, søkefunksjon i Launchpad, krypterte sikkerhetskopier, swipefunksjon i Mac App Store, og flere.

Funksjoner som har lekket over fra iOS er blant annet iMessage, Reminders, Notes, Notification Center, Twitter-integrasjon, Game Center og AirPlay-speiling mot en HDTV.

Er det slik at Programvareoppdatering er integrert i Mac App Store?

Helt korrekt. Alle forespørsler til Eple-menyen og programvareoppdateringer for systemet henvises nå videre til Mac App Store - en egen system-app. Det blir en egen flik for systemoppdateringer i tillegg til oppdateringer for installerte programmer som er lastet ned fra Mac App Store.

Er det noe nytt med Dashboard eller Launchpad?

Både Launchpad og Dashboard får søkefunksjoner. Hendig for deg med mange apper. Dashboard får også en ny Widget Browser. Hva grunnen til dette er blir ren spekulasjon, men det er god grunn til å tro at det ikke bare er for å forbedre dagens løsning. Det spekuleres i om dette kan bety støtte for iOS-applikasjoner på Mac-en!

Hva med GameCenter?

Foreløpig er det ikke mye nytte i GameCenter-støtten sålenge det ikke finnes apper som drar nytte av denne funksjonen. På Mac-en vil det bli samme type grunnleggende funksjonalitet som under iOS - beste-noteringer, utmerkelser, invitasjon av venner og liknende. Håpet er vel at man kan spille et spill på en iPhone underveis, for eksempel, og så fortsette samme spill med samme progresjon når man kommer hjem til skrivebordet.

Er det noe nytt og spennende for Mail?

Ja, det er det! Tre nyheter av betydning er på banen for Mountain Lion. Dette er VIP, inline-søk og selektive notifikasjoner. VIP er en egen klasse av spesielle kontakter som kan få privilegier til å varsle om eposter på en bestem måte. For eksempel over det nye varslings-systemet i MountainLion.

Inline-søk fungerer på samme måte som i Safari, slik at du nå også kan søke opp tekst i selve meldingen. Mens selektiv notifikasjon er en integrasjon mot det nye Notofication Center slik at du kan sette opp hvilke type epost som skal varsles på skjermen med banner eller meldinger.

iChat har blitt til Messages - hvordan virker det?

Du kan nå sende meldinger fra Mac-en til en iOS-enhet - iPod touch, iPhone eller iPad - fra en egen app. Meldingene vil være tilgjengelige i Messages-appen også på din iPhone. Les mer om denne funksjonen i vår tidligere artikkel her . Dette programmet er ute i åpen beta, og kan prøvekjøres gratis allerede nå. Om Messages forblir tilgjengelig på andre OS enn Mountain Lion vil vise seg.

Noe nytt med PhotoBooth og QuickTime?

Nye delefunksjoner vil være tilgjengeilg, antakelig med standard delingsstøtte for sosiale nettverk som Twitter samt e-post og annet.

Noe nytt med Preview?

Preview - forhåndsviseren av en rekke tekst- og bildedokumenter - har fått en interface-makeover men også fått nye funksjoner for å fylle ut tabeller i formularer samt markering av tekst på lik linje med e-bok-leseren iBooks i iOS.

Noe nytt med Safari?

Safari ser en rekke forandringer i Mountain Lion. Det mest iøynefallende er frafallet av søkefeltet, som er integrert i adressefeltet øverst. Ellers kan du lese om dette i vår tidligere artikkel her .

Kommer iBooks også til Mountain Lion?

Ikke all iOS-funksjonalitet vil nødvendigvis komme som en standard del av OS X. På samme måte som i iOS kan enkelte tilleggsfunksjoner bli tillagt som egne nedlastinger fra App Store - og det samme kan skje på skrivebordet med OS X.

Du kan lese mer om OS X Mountain Lion hos Apple her.

Via Macworld USA.

Les om:

Enterprise