EDB må kutte 400 millioner

EDB må kutte 400 millioner

It-giganten tjener gode penger og håver inn kontrakter, men varsler likevel store kutt.

Omsetningen til EDB Business Partner økte med fem prosent til 1,936 millioner i første kvartal. Samtidig sank driftsresultatet (EBITA) fra 173 millioner kroner i fjor til 135 millioner kroner i samme periode i år.

Dette holder ikke for it-selskapet.

- Vi er ikke fornøyde med resultatutviklingen, og en forverret markedssituasjon gjør at vi har iverksatt et forbedringsprogram, forteller konsernsjef Endre Rangnes i EDB.

Kutter konsulenter

Dette programmet sier blant annet at de må kutte utgiftene kraftig. Hele 400 millioner kroner skal vekk fra de røde postene på de årlige budsjettetene, og av disse skal 150 millioner kroner tas fra personalrelaterte kostnader.

Selskapet fortalte tirsdag morgen at ingen skal få sparken foreløpig, men 100-150 faste ansatte skal bort. Det er snakk om blant annet førtidspensjoneringer og lønnsreduksjoner, samt innskjæringer på konsulentfronten.

- Vi sier opp 350 av de innleide konsulentene. De andre har fått et krav om 15 prosent reduksjon av kostnadene, forteller Rangnes.

I tillegg skal også 200 stillinger overføres til Ukraina og India.

Vurderer virksomheter

EDB skal nå ha fokus på kontantstrøm, reduksjon i CAPEX og reduksjon i rentebærende gjeld. Og de vil fortsatt opprettholde en "restriktiv investeringspolicy i tiden fremover".

Dessuten ser de nå på hva som kan kuttes vekk fra selskapet, i tillegg til alle konsulentene.

- Vi vudrerer løpende salg av virksomheter, virksomheter som ligger i randsonen av våre kjernevirksomhet. Vi har fire Unix-miljøer. De blir vurdert. Hvis det er riktig vil vi redusere det, om nødvendig til én, forteller EDB-sjefen.

- Vi vil i større grad bruke nearshore og offshore. Det har tatt lenger tid enn vi trodde. Vi underrvurderte hvor lang tid det ville ta å få godkjenning av Kredittilsynet og Datatilsynet.

EDB har aldri hatt en så stor ordrereserve noen gang, men tror likevel på tøffere tider. Les videre på neste side!

Enterprise