EDB tviler på IDC-optimismen

EDB tviler på IDC-optimismen

IDC spår rask outsourcing-vekst i Norge, men EDB frykter tøff priskrig.

Analyseselskapet IDC har sett på den norske outsourcingen i 2008, og konkluderer med at den var verdt hele 12,2 milliarder kroner.

Veksten landet dermed på 16,7 prosent, inkludert både organisk vekst og som resultat av store oppkjøp, som EDBs overtagelse av IS Partner.

- Selv om norsk industri generelt klarer seg bra, vil nedgangstidene påvirke it-tjeneste-industrien. Men ettersom selskaper blir mer kostnadsfokuserte, og en av de viktigste verdiene av outsourcing er kostandsreduksjon, kan nedgangstidene være positivt for outsourcings-markedet, mener administrerende direktør Nils Molin i IDC Norge.

Tøff konkurranse

EDB er markedsleder i Norge, med rundt 35 prosent av outsourcingsmarkedet. Ergogroup ligger på andreplass, foran IBM. CSC, Logica og Telecomputing følger videre på listen.

- Det er en tøff internasjonal konkurranse i det norske markedet, forteller konserndirektør for kommunikasjon og markedsføring Geir Remman i EDB.

- Men det vi ser er at outsourcing tar seg opp i tider med økt fokus på kostnader, og er en viktig driver for vekst fremover.

Kuttet i ansatte

IDC regner med at det norske outsourcingsmarkedet vil vokse med gjennomsnittlig fem prosent i årene fra 2008 til 2013.

Dette i motsetning til resten av it-tjeneste-markedet, som de spår vil få en vekst på 3,2 prosent årlig i samme periode.

- Det vi har sagt, er at vi tror hele it-markedet vil ha en nedgang i 2009, men vekst fra andre halvår i 2010, sier Remman, som tror outsourcing står for omlag 40 prosent av det totale markedet.

Han er dermed ikke like optimistisk som IDC. For selv om flere outsourcer i krisetider, blir det også et økt prispress.

- Kundene vil se hvordan de kan få avtaler som er gunstigere enn den de hadde før. At vi har redusert litt i bemanningen er resultat av dette prispresset, for å opprettholde forsvarlige priser, mener Remman.

Opp og ned

Dette, i tillegg til en nedgang i etterspørselen etter andre it-tjenester som utgjør omlag halvparten av EDBs drift, har gjort at de blant annet har kuttet flere hundre ansatte. De har også varslet generelle kostnadskutt på rundt en halv milliard, og vil satse tyngre på offshoring.

Resultatet for andre kvartal 2009 ble på 151 millioner kroner. Dette er 21 prosent mindre enn samme periode i fjor.

- Krisen fører til nedgang i etterspørselen av it-tjenester, men oppgang i outsourcing for dere. Vil det hele gå i null?

- Det gjenstår å se. Vi er litt spente på det andre halvåret.

- Skulle dere helst sett at det ikke var noen nedgangstider?

- Vi ser at vi vokser på outsourcing, og det er bra for oss. Men resten av it-markedet er utsatt for konjukturene.

Les om:

Enterprise