Elendig Dell-resultat

Elendig Dell-resultat

Dell tapte 63 prosent på bunnlinjen i første kvartal. Flere kutt og mer løsninger skal redde lønnsomheten.

Dell rapporterer i dag om en nedgang på 63 prosent i inntjeningen i første kvartal av finansåret 2010 sammenliknet med samme periode året før. I kvartalet som endte 1. mai hadde selskapet en nettoinntjening på 290 millioner dollar, ned fra 784 millioner i første kvartal i fjor.

Omsetningen falt til 12,3 milliarder dollar, en nedgang på 23 prosent fra i fjor. Det er mindre enn de 12,6 milliardene analytikerne hadde forventet, skriver IDG News Service.

Nedgangen i inntjeningen skyldes delvis restrukteringer knyttet til kostnadsreduksjoner. Selskapet skal ha brukt 185 millioner dollar på restrukteringene og planlegger å fortsette tiltakene som er satt i gang for å opprettholde lønnsomheten.

Det innebærer blant annet ytterligere kostnadskutt. Tidligere i år annonserte selskapet sin plan om å redusere kostnader med 4 milliarder dollar innen utgangen av finansåret 2011.

Taper på alle produktgrupper

Dells kvartalstall viser også en nedgang i alle selskapets produktgrupper.

Omsetningen fra mobile produkter, som omfatter bærbare pc-er, endte på 3,88 milliarder dollar i første kvartal, ned fra 4,85 milliarder dollar i fjor. Stasjonære pc-er endte på 3,16 milliarder dollar, ned fra 4,87 milliarder dollar i fjor.

Mens enhetssalget av stasjonære pc-er falt med 20 prosent økte salget av bærbare maskiner med 32 prosent. Ifølge Dells finansdirektør Brian Gladden er denne utviklingen delvis drevet av etterspørselen etter minibærbare pc-er eller netbooks.

Til tross for påvirkningen de lave prisene i lavendesegmentet for bærbare pc-er har hatt på Dells inntjening det siste kvartalet blir slike produkter viktigere og viktigere for selskapets produktportefølje. Ifølge Gladden er Dell godt i gang med å tilpasse seg endringene i etterspørselen.

- Vi er sikre på at vi kan forbedre marginene på bærbare pc-er over tid, sier Gladden.

Selskapet skal også selge mer gjennom detaljhandelen. Dell selger nå sine produkter gjennom 30 000 butikker verden rundt.

Forbereder oppturen

Samtidig vil selskapet prøve å komme seg inn i mer bærekraftige markeder som datasentre, tjenester og programvare.

Også forretningsenhetene som omfatter servere, lagring, programvare og tjenester har bremset opp i takt med at bedriftskundene kutter i it-investeringene.

Dell mener den negative utviklingen vil fortsette i de kommende kvartalene, men at it-budsjettene vil åpne seg når kundene begynner å tjene penger igjen.

Han vil ikke si når han tror investeringene vil begynne å ta seg opp igjen, men viser blant annet til at bedriftene nå forbereder større oppgraderinger i 2010 i tilknytning til Microsofts nye operativsystem Windows 7.

I tillegg ser han for seg at selskapets konsulentvirksomhet på infrastruktursiden vil vokse etterhvert som nye teknologier får en større rolle i datasentrene.

- Vi mottar blandede signaler om etterspørselen, men vi er forberedt på det vi tror vil være en kraftig erstatningsrunde på utstyr der virtualisering og tjenester spiller en større rolle i forhold til hva kundene vil ha og Dell tilbyr, sier Michael Dell.

LES OGSÅ: Nye krav til sertifiseringer fra Dell

Les om:

Enterprise