En av disse blir Årets it-direktør

En av disse blir Årets it-direktør

Finalistene forteller deg hvordan man lykkes med store it-prosjekter.

Administrerende direktør Nils Molin i analyseselskapet IDC er leder for juryen som skal kåre "Årets it-direktør 2010". Nå er arbeidet i ferd med å sluttføres. Den endelige vinneren, som kan smykke seg med tittelen "Årets it-direktør 2010", kåres av Computerworld, IDC og Gartner på Radisson Blu Plaza Hotel den 14. oktober.

Les mer om arrangementet og påmelding her.

- Jeg syns det er mange spennende kandidater, og det er ingen klare vinnere foreløpig, sier Molin og legger til:

- Det er interessant å sitte i en slik jury å få se såpass mange interessante og fremtidsrettede prosjekter.

Han fremhever at de nominerte kandidatene og deres virksomheter har et veldig bevisst forhold til leverandører og har laget interessante partnerstrategier - det vil si hvordan de organiserer seg og jobber sammen leverandørene.

- En av mine kjepphester er jo at man skal gjøre seg uavhengig av leverandørene. Det skal være lett å kunne bytte, eller ta tilbake for eksempel it-drift. Da gjelder det å ha et bra grensesnitt, slik at man kan gå inn og ut av avtaler om det er nødvendig, påpeker Molin.

Derfor mener han det er viktig å beholde innkjøpskompetansen i it-avdelingen.

- Blant årets kandidater er det flere med gode partnerstrategier. Dessuten er det hyggelig å være med på å løfte opp it-rollen, som faktisk er med på å drive næringslivet fremover. Som rådgiver for toppledelsen kan it-direktøren utføre mirakler, sier Molin.

- Hyggelig og flott

Computerworld har snakket med de fire finalistene. Blant disse er it-direktøren i Netcom og Teliasonera, Bjørn Tore Gullord.

- Dette syns jeg var veldig hyggelig og flott. Jeg må nesten si at det er en ære, sier Gullord og legger til:

- It-sjefer får oppmerksomhet i mange sammenhenger - men som regel når ting ikke virker som det skal. Det er hyggelig at oppmerksomheten er positiv.

Bjørn Tore Gullord leder en større it-enhet i Teliasonera, som også innebærer et it-ansvar for Netcom i Norge. Han forteller at selskapene (mor og datter) har vært igjennom en omorganisering hvor it har fått en større rolle.

- It og telekom smelter sammen og it er en svært viktig del av både forretningsprosesser og forretningsstøttesystemer - alt fra kundesystemer som er koblet opp til en rekke butikker, til kundeportaler på nettet, sier Gullord.

- Sitter du i toppledelsen?

- Nei, og personlig er det heller ikke viktig. It er kjernevirksomhet og benyttes som strategisk virkemiddel. Man kan være en god rådgiver med forretningsmessig perspektiv uten å sitte på toppen, sier Gullord.

Alt inn

Hallstein Husands tittel er programleder. Like fullt er han blant finalistene til Årets it-direktør 2010 for sitt arbeid med Altinn II.

- Jeg ble jo litt overrasket, og finaleplass var ikke noe jeg hadde regnet med. Men det er veldig hyggelig at det vi gjør i offentlig sektor blir lagt merke til, sier Husand.

Altinn er et stort samarbeidsprosjekt som involverer et titalls offentlige etater, med Nav, Skatteetaten og Brønnøysundregistrene som lokomotiver.

- Utfordringen i min jobb er at det er mange interessenter, men det er gjør det jo også desto mer spennende, sier Husand.

- Hvordan blir man en god it-leder?

- Det er nok forskjellig i forskjellige virksomheter. Men innenfor mitt arbeid handler det mye om å spille på apparatet som finnes ute i etatene og utnytte it-kompetansen der.

I tillegg mener Husand det er en forutsetning å forstå teknologi, og ikke minst anvendt teknologi.

Les om den sosiale it-sjefen, på neste side!

Enterprise