En av seks kjører OS X Lion

En av seks kjører OS X Lion

Mange Mac-brukere har forsatt eldre operativsystemer installert.

En av seks Mac-er kjører nå Apples nyeste operativsystem, ifølge ny statistikk.

Ifølge selskapet Net Applications utgjorde OS X 10.7 Lion 1,03 prosent av alle operativsystemer brukt i forrige måned, skriver Computerworld USA . Den sammenlagte bruken av Mac OS X var på seks prosent, sier Net Applications.

Apple lanserte Lion den 20. juli som en digital nedlasting fra Mac App Store til en norsk pris på 209 kroner. På et døgn hadde operativsystemet blitt lastes ned over én million ganger. For to uker siden begynte Apple også å selge Lion på en usb-minnepinne for 499 kroner.

OS X Lion har omtrent samme markedsandel som Mac OS X 10.5 Leopard som ble lansert i oktober 2007. I slutten av august i år var Leopards markedsandel på 1,2 prosent. Mac OS X 10.6 Snow Leopard er den mest brukte versjonen av Apples skrivebords-operativsystem, med en total andel på 3,5 prosent, eller 57 prosent av alle Mac-er.

Snow Leopards andel falt med et halvt prosentpoent i august etter som brukere gikk over til Lion.

Økte Lion-krav

En av grunnene til at bare én av seks Mac-brukere har gått over til Lion kan være systemkravene for det nye operativsystemet. OS X 10.7 krever en Intel-basert Mac fra slutten av 2006 eller senere, og fremdeles sitter veldig mange på eldre Mac-maskiner.

I tillegg har Apple fjernet Rosetta fra Lion, noe som betyr at det ikke er mulig å kjøre gamle Power PC-programmer i det nye operativsystemet. For mange vil det derfor være langt dyrere å oppgradere, ettersom de også må oppgradere gamle programmer (som kan være kostbare) i tillegg til å oppdatere operativsystemet.

Mac OS X står fremdeles i skyggen av Microsofts Windows, som har nesten 93 prosent av markedet, ifølge Net Applications.

Net Applications beregner markedsandeler ut i fra data samlet inn fra 160 millioner unike brukere som surfer noen av de 40 000 nettstedene selskapet overvåker på global basis for sine klienter. Brukere som ikke er på nett, blir naturligvis ikke talt med i disse statistikkene. Net Applications' nettlesertall for august finner du her .

Les om:

Enterprise