Enorme opptøyer på Foxconn

Enorme opptøyer på Foxconn

Masseslagsmål utenfor elektronikkfabrikken Foxconn i Kina. 2000 arbeidere involvert.

Bilder av hendelsen som ble lagt ut på nettet viser biler som har blitt snudd opp ned, knuste fabrikkvinduer og mengder med tydelig opprørte mennesker.

Ifølge Computerworlds nyhetsstjeneste er Foxconn under granskning på grunn av arbeidsforholdene til arbeiderne. Men selskapet hevder opptøyene ikke ser ut til å være jobbrelaterte.

Det taiwanske selskapet sa i en uttalelse mandag at opptøyene startet etter en mindre krangel mellom noen ansatte som senere eskalerte utenfor stedet der de ansatte bor nær Foxconn-fabrikken i den kinesiske byen Taiyuan. Politiet i byen kom etter hvert og fikk kontroll på opptøyene rundt 03:00-tiden mandag morgen.

Ikke jobbrelatert

- Ifølge politiet er rundt 40 personer brakt inn til sykehuset for medisinsk behandling og en rekke personer arrestert, sier Foxconn i sin uttalelse. Selskapet fastslår at årsaken til opptøyene fortsatt er under etterforskning, men står fast ved at det er lite sannsynlig at hendelsen er jobbrelatert.

Innlegg på ulike kinesiske blogger kaller hendelsen et ”opprør”, og bilder og videoer som er lagt ut, viser det som ser ut til å være hundrevis av Foxconn-ansatte som har samlet seg. Bilder lagt ut på nettet viser også hendelsen etter at politiet dukket opp og forsøkte å få kontroll.

Foxconn-fabrikken i Taiyuan har 79.000 ansatte og bygger komponenter til biler og forbruker-elektronikk. Fabrikken blir holdt stengt hele mandag, men kan åpne igjen tirsdag, avhengig av hvordan politietterforskningen går.

Selskapet er for tiden under granskning for arbeidsforholdene i Kina hvor 1 million mennesker er sysselsatt. Tidligere i år truet arbeidere med å hoppe fra en av fabrikkens bygninger hvis de selskapet ikke oppfylte arbeidskravene. I følge Foxconn ble denne hendelsen løst på en ”fredelig” måte.

LES OGSÅ: Truer med masselvmord

Les om:

Enterprise