Ergo forbi EDB i Norge

Ergo forbi EDB i Norge

Ergo dro forbi erkerivalen EDB som landets største leverandør av it-driftstjenester i 2007. Men EDB-sjefen tviler på tallene.

- Ja, dette var jo hyggelig. Men er EDB enig? spør konsernsjef Terje Mjøs i Ergogroup når Comouterworld ringer.

ASP Norge anslår at det i 2007 ble solgt it-driftstjenester for 9,7 milliarder kroner i det norske markedet. I en ennå ikke offentliggjort rapport dominerer Ergogroup og EDB med til sammen over halve markedet.

- I kampen om de store kundene møter vi EDB og utenlandske aktører. Men i markedet for mellomstore bedrifter møter vi eksempelvis Telcomputing, sier Mjøs.

LES OGSÅ: Svak vekst i Ergogroup

Uenig om tallene

Det er første gang Ergogroup går forbi EDB i Norge, men gleden er kortvarig. I januar i år kjøpte EDB Hydro IS Partner og kan i år plusse på en milliard på sine inntekter fra it driftstjenester.

- Det er viktig for oss å være stor for å dra ut skalafordeler på driftstjenester, men ikke nødvendigvis størst. I år vil vi dessuten få en sterk organisk vekst, sier Mjøs.

Harald Tellmann i ASP Norge har basert rapporten på tall som leverandørene selv har oppgitt. Likevel tror ikke konsernsjef Endre Rangnes i EDB Business Partner noe på at Ergogroup var størst i 2007.

- Vi har 3,1 milliarder kroner fra it-driftstjenester i Norge. Det må være feil i tallene fra ASP Norge. At vi er størst er ikke så viktig, men jeg må forholde meg til de faktiske tallene og de har vi selv best oversikt over, sier Rangnes.

Rangnes forteller at en hovedkomponent i selskapets strategi et å tilby kundene skalafordeler og en bredde i kompetansen.

- For oss så betyr det avkastning på kapitalen og en margin på mellom åtte og ti prosent de siste fire årene. Det er det ikke mange av de andre som har klart, sier EDB-sjefen og legger til at selskapet er nest størst i Norden på driftstjenester, etter IBM.

LES OGSÅ: EDB upåvirket av krisen

- Vi har brukt 1,6 milliarder kroner i utbygging og fornyelse av infrastrukturen. Det krever en viss størrelse for å gjøre så store investeringer. Dermed blir størrelsen vår også viktig for kundene. Uten skalafordeler er det vanskelig å investere i den aller nyeste teknologien - og den teknologiske utviklingen går lynraskt, påpeker Endre Rangnes.

Norsk dominans

Harald Tellmann i ASP Norge, som står bak rapporten "Markedet for it-driftstjenester 2007" forteller at store internasjonale aktører som IBM, HP og CSC er lite synlige i det norske markedet. Disse selskapene jobber i stor grad mot tunge internasjonale kunder og spesifikke industrier.

Tellmann mener imidlertid at så og si alle de større leverandører i det norske markedet sliter med å fremstå med tydelig identitet i forhold til markedssegment og driftskonsept.

- De som tradisjonelt har vært tydelige, har blitt kjøpt opp av større aktører og mistet synlighet i markedet. Disse oppkjøpene har ikke medført synlig endring i markedsfokus hos kjøper, og oppkjøpene har dermed bare forårsaket mindre konkurranse i norske markedet, sier Tellmann.

Sjefen i ASP Norge trekker imidlertid frem Telecomputing som et unntak. Selskapet har vokst til å bli en betydelig leverandør til mellomstore selskaper.

- Telecomputing er veldig tydelige, med en klar fokus på sentralisert drift basert på tynne klienter, sier Tellmann og legger til: - Ergo og EDB leverer nærmest alt og vil være alt for alle. Mangfoldet i det norske markedet er i ferd med å forsvinne, kundene sliter med å finne leverandører som passer for dem.

LES OGSÅ: - Uheldig for markedet

Hele denne saken kan du lese i dagens papirutgave av Computerworld. Er du ikke abonnent, kan du bestille det her

Les om:

Enterprise