Ericsson kaster ut Oracle

Ericsson kaster ut Oracle

Slik skal telekjempen bytte alle Oracle-databaser med IBM DB2.

Ericsson bytter ut sin Oracle-database med IBMs DB2 i sine SAP-installasjoner i det som betegnes som et gigantprosjekt.

Oracle og Sap har gått hånd i hånd i mange år. Sap har tilbudt sitt forretningssystem med Oracles database i bunn og Oracle har kunne selge mange lisenser til Sap-kunder.

Et aggressivt IBM drar i land stadig flere Sap-kontrakter. Og ifølge IBM er det siste halve året har blitt satt i gang 100 prosjekter verden over som bytter database fra Oracle til DB2.

IBMs databaseekspert Mats Mohlin sier at det pågår ”noen” konverteringsprosjekter i Sverige og at et større antall forventes startet opp i løpet av året, skriver vår søsteravis i Sverige, Computer Sweden (CS).

Gigantprosjekt

Ifølge CS dreier Ericsson-prosjektet seg om 120 installasjoner av ulike Sap-systemer. Alle systemene har hver sin database, som dessuten skal flyttes til nye servere - fra HP til Sun-servere med operativsystemet Solaris.

Prosjektet gjennomføres ved hjelp fra konsulenter fra IBM, og har totalt sett tatt nærmere tre år når det blir ferdigstilt i midten av 2011. IBM-konsulentene begynte i fjor sommer.

På spørsmål fra Computer Sweden om hvorfor Ericsson tar sjansen på å bytte databaser på noe så komplisert som et forretningssystem, svarer produktsjef Tomas Andersson i Sap Sverige:

- Det handler først og fremst om å redusere kostnadene. IBMs teknikk for å komprimere data betyr at man ikke behøver å kjøpe så mange disker. Dessuten gir den bra ytelse.

Enkelt bytte

Det som gjør et databasebytte fornuftig er at Saps forretningssystem stiller lave krav til databasen. Systemet utnytter ikke særlig mange funksjoner i databasen som brukes, slik at byttet blir relativt enkelt.

Enkelt sagt brukes databasen som en ren lagringsplass.

Forretningslogikken finnes i selve forretningssystemet. Men prosedyrene for lagringen varierer mye mellom de ulike databasene, slik sett blir et databasebytte ikke blir som en tur i parken.

IBM har imidlertid lagt ned mye arbeid i å gjøre DB2 kompatibelt med Oracle, dermed kan man beholde driftsrutiner og nyttiggjøre seg av eksisterende kompetanse. Ifølge Mats Mohlin kan som regel over 95 prosent av alle vanlige spørringer og kommandoer mot sql, og 90 prosent av alle lagringsprosedyrer, kjøres direkte i DB2 uten endringer.

- Forhandlinger

Ifølge Computersweden vil Ericsson ikke offisielt gå ut med noen detaljer rundt systembyttet.

- Det stemmer at vi skal oppdatere Sap-plattformen, men per nå er det ikke noe vi vil snakke om utover at vi ligger i forhandlinger med en leverandør, skiver pr-sjef Tobias Gyhlénius i Ericsson i epost til CS.

Oracle vil heller ikke kommentere saken direkte.

- Alt jeg kan si er at Ericsson er selskap som fortsatt er en Oracle-kunde. Det er det vi fokuserer på, sier pr-ansvarlig Anders Rendtorff ved Oracle Europa-kontor.

Les om:

Enterprise