Erp-kjempene tar over Norden

Erp-kjempene tar over Norden

Mindre leverandører henger ikke med Sap, Microsoft og Oracle.

2009 var et tøft år for leverandørene av forretningssystemer i Norden. Antallet nysolgte løsninger er mer enn halvert i Sverige, noe som tilsvarer nesten en halv milliard svenske kroner i tapte inntekter sammenlignet med 2008. Det viser tall fra Radar Group og en undersøkelse blant analytikere gjennomført av Datadia (se tabell nederst i artikkelen).

Effekten av nedgangen er klare. Giganter som SAP, Microsoft og Oracle dominerer det nordiske bedriftsmarkedet mer enn noensinne. Små og mellomstore spillere som IBS, IFS og Lawson har blitt marginalisert.

- De minste systemene, fra markedets 15 største leverandører, ligger farlig til. De tre store tar så å si alt om dagen, sier administrerende direktør Niklas Linder i analyseselskapet Datadia til Computersweden.

Utviklingen blir tydelig når man ser på antall nysolgte systemer. Blant markedets 15 største leverandører stod SAP, Microsoft og Oracle for så mye som 71 prosent av de nye kontraktene som ble skrevet i 2009.

Den aller største rushet opplever Oracle, som går fra fem til tretten prosent av andelen nye kontrakter.

Går utover de minste

Det er de små og mellomstore leverandørene som taper terreng. IFS, IBS, og Lawson har mistet så mye som 20 prosent av nysalget - om man sammenligner 2009 med gjennomsnittet de siste fem årene, skriver Computersweden.

Sjef for analyseselskapet Radar Group, Hans Werner, mener effektene av lavkonjunkturen fortsetter å gjøre det vanskelig for de mindre selskapene.

- Det er bare gigantene som har råd til å fortsette og rulle ut også i lokale markeder. Det vil være Microsoft, Oracle og SAPs marked i et par år til, mener Werner.

Det er interessant å merke seg at av 2695 bedrifter i undersøkelsen er kun tre prosent misfornøyd eller svært misfornøyd med SAP som leverandør, fire prosent med Microsoft og fem med Oracle. Tilsvarende tall for IBS er 10 prosent, Lawson 10 prosent og 12 prosent for iScala.

- Det skrives mye om erp-problemer, først og fremst om Sap, men misnøyen er faktisk større med de mindre systemene, sier Linder.

Les om:

Enterprise