EU krever Icann-innflytelse

EU krever Icann-innflytelse

Flere enn USA må bestemme over domener som .com og .net, mener EU.

Icann er en organisasjon som uten fortjeneste tar seg av noen av internetts viktigste spørsmål, for eksempel om toppnivådomener og om selve DNS-systemet.

Icann er delvis kontrollert av det amerikanske handelsdepartementet. Tidligere forsøk på å internasjonalisere organisasjonen har falt i fisk. Nå håper EUs telekommissær Viviane Reding å starte på ny frisk med Barack Obama i presidentstolen.

- Jeg stoler på at president Obama vil ha motet, visdommen og respekten for den globale naturen til nettet til å i september bane vei for en ny, mer ansvarlig, mer gjennomsiktig, mer demokratisk og mer flersidig form for internett-ledelse, sier hun i en video-blogg på nettsiden sin.

Hun understreker at dette er tiden for å ta affære, melder Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

- Europa er klare for å støtte president Obamas innsats, legger hun til.

Ny avtalesignering

At hun konkret peker på september skyldes at Icanns avtale med staten, kalt Memorandum of Understanding, skal fornyes 30. den måneden.

Reding ser for seg en ny, privatisert organisasjon med samme navn. Som privatisert vil den falle under strenge regler for åpenhet, ser hun for seg. En del av den styrende organisasjonen bør være uavhengig dømmende mennesker og en annen del bør bestå av internasjonale myndigheter, potensielt basert på hvem som er i G12, mener hun.

- I det lange løp er det ikke forsvarlig at myndighetene tilhørende ett land overser en internettfunksjon som brukes av hundrevis av millioner folk fra land i hele verden, argumenterer hun.

Høring i morgen

Reding mener et G12-innvolvert styringsorgan bør møtes minst to ganger i året og at organet skal kunne ta kjapp affære om noe skulle true stabiliteten, sikkerheten eller åpenheten til internett.

For å være geografisk balansert ser hun for seg at organet inneholder to fra Nord-Amerika, Sør-Amerika, Europa og Afrika, tre fra Asia og én fra Australia samt en styreformann uten stemmerett.

6. mai vil den Europeiske kommisjon ha en offentlig høring om fremtiden for styring av internett.

Enterprise