Færre velger Windows

Færre velger Windows

For første gang synker andelen Windows-brukere under 90 prosent.

Net Applications analyserer brukerne til en rekke nettsider verden over. De får dermed blant annet oversikt over hva slags operativsystem en god andel av verdens befolkning bruker. Tallene for oktober er klare, med noen spennende funn.

Computerworld.com melder at Windows-brukerne for første gang representerer under 90 prosent av nettsidenes besøkende.

89,6 prosent bruker nå WIndows, noe som er 0,84 prosent færre enn i oktober. En slik nedgang har ikke Windows opplevd på to år.

LES OGSÅ: - Den krasjer ikke, den kjører Linux!

Apples Mac OS X, derimot, opplever en oppgang på 0,66 prosent. Mac-brukerne står nå for 8,9 prosent av de besøkende.

Mac OS X har nå hatt over åtte prosent av brukerne tre måneder på rad.

Noe av grunnen til at Windows-bruken har gått såpass mye ned, og Mac-bruken såpass mye opp, kan være fridager. Ifølge Net Applications bruker flere hjemmebrukere Mac, og når de ikke er på jobb, hvor de ofte bruker Windows, går dermed Mac-bruken opp, og Windows-bruken ned. Det har vært Thanksgiving, og dette kan ha noe med tallene å gjøre.

LES OGSÅ: Acer angriper Asus' Linux-surr

Men fortsatt er altså Windows-bruken rekordlav (dog høy), noe Net Applications ikke har noen god forklaring på.

For Microsoft er det ikke bare dårlige nyheter i de nye tallene. Vista-bruken har økt, og XP-bruken har dalt. XP gikk ned 1,81 prosent, og Vista gikk opp 1,16 prosent i samme periode. Vista står nå for rundt 20 prosent av brukerne på sidene Net Application overvåker.

Linux står for en liten del av brukermassen: 0,83 prosent. Noe som er færre enn i august og september, men flere enn i oktober.

LES OGSÅ: Nytt sikkerhetshull i Vista

Enterprise