Får miljøgift i retur

Får miljøgift i retur

Philips’ kontorer flere steder i verden får i dag elektronisk avfall i retur. Greenpeace står bak.

Greenpeace er lite fornøyd med elektronikkgiganten Philips’ miljøprofil, og sender elektronisk avfall i retur til selskapets kontorer. Dette skjer samtidig i Nederland, Danmark, India og Russland. I motsetning til Sony, Samsung og Nokia, som har opprettet retursystemer også i land hvor det ikke er lovpålagt, nekter Philips å påta seg dette ansvaret, ifølge organisasjonen.

LES OGSÅ: U-land er søppelfylling for vestlig it-avfall

Philips krever at kjøper og staten må ta en del av ansvaret, og kjemper etter sigende mot forskrifter om at bedriftene skal ha ansvar for avfallet. I dag ender mye av Europas elektroniske avfall på søppelhaugen eller blir eksportert til u-land.

- Norge har høyere returandel enn ellers i Europa, men også her er både lovlig og ulovlig eksport av denne type avfall et problem, sier Bente Myhre Haast, fungerende leder i Greenpeace i Norge, uten å snakke konkret om Philips.

Som et første steg oppfordres Philips til å bygge opp returordninger der deres produkter selges, og framfor alt i Russland, India, Argentina og Thailand.

I 2006 leverte Philips 13 millioner TVer på markedet, noe som ifølge Haast representerer 400.000 tonn elektronisk avfall.

Les om:

Enterprise