Ferdigsnekret krever andre tiltak

Ferdigsnekret krever andre tiltak

It-avdelinger må lære seg å forstå verdien av sammensnekrete datamaskinløsninger, for kostnadene må ned.

- Vi har kjøpt to Vblock, sier Thorolf Thorstensen, driftsdirektør i Evry.

Vblock er VCEs (Virtual Computing Environment) sammensnekrete datamaskinløsning basert på Ciscos nettverksteknologi, Ciscos industristandard datamaskiner kalt UCS (Unified Computing Systems) og lagring fra EMC.

Evry ville ha to slike integrerte maskiner for å kjøre applikasjoner og teste ut hva en slik moderne stormaskin kan tilby.

Dette er Evry nødt til å gjøre fordi driftsresultatet for it-driften, EBITDA, Earnings before Interest, Tax, Depretation and Amortisation, har vært svakt fallende de seneste tre årene. Det har falt fra litt over fem prosent til litt under. Målet er syv til ni prosent. Evry forstår at skal de henge med så må de senke driftskostnadene sine.

Cisco den viktigste

På grunn av Vblock og UCS er Cisco blitt en av de viktigste leverandørene til datasentre, det vil si større private datarom og datasentraler. Ifølge analyseselskapet Canalys var Cisco den største leverandøren til datasentre i tredje kvartal 2011, foran IBM og Hewlett-Packard.

- Cisco selger konvergerte systemer som smelter sammen en rekke teknologier inkludert servere, lagring, sikkerhet og nettverk som gjør det enklere å tilrettelegge og administrere, sier Jørgen Myrland, administrerende direktør i Cisco.

Men det er krevende å selge de moderne stormaskinene. De fleste virksomhetene er ikke forberedt til å forstå og nyttiggjøre seg disse nye integrerte maskinene som er skikkelig sammensnekrete med datamaskiner, lagringsteknologi, nettverk, maskinmiljø, virtualisering, database, sikkerhet og administrasjonsteknologi.

Derfor er det få miljøer i Norge som foreløpig vet hvordan de skal håndtere disse stormaskinene, eller Fabric Computing som analysefirmaet Gartner kaller dem.

- I løpet av 2015 vil integrerte systemer stå for 35 prosent av den totale verdien av servere, sa analytiker Andrew Butler på Gartner-konferansen i Barcelona ifølge Gartners egen dokumentasjon.

Skape forståelse

Men Atea forstår. Atea har skaffet seg datasenterkompetanse. Atea har sertifisert seg på Vblock, har utviklet sitt enklere alternativ Ablock.

Det var interesse for Ateas tilbud, men kundeinteressen synes å ha minsket. Det var ikke de største kundene som viste interesse. Det var mindre som så at de kunne forenkle.

For et år siden hadde Atea solgt 40 integrerte maskiner, vesentlig Ablock.

Tilsvarende VCE/Cisco må de andre aktørene gjøre, skaffe seg partnere. Både Dell med V-Start, Hewlett-Packard med Blade System Matrix og IBM med Cloudburst representerer alternativer. Selv Hitachi Data Systems har en løsning, men i Norge har ikke Hitachi Data Systems nødvendig kompetanse.

IBM har størst forståelse. IBM har forberedt seg lenge. Ellevte april vil IBM lansere neste generasjon av sin løsning for fremtidige applikasjonsbehov.

Oracle har Exadata og Exalogic, spesialmaskiner for dedikerte oppgaver. En rekke systemer har blitt solgt, de fleste av Atea eller direkte av Oracle. Nav var første kunde på Exadata. Men Oracle har ikke tilstrekkelig kapasitet til å selge sine maskiner til alle potensielle kunder.

Stole på

Oracle må derfor stole på sine forhandlere. Ulempen er at de aller fleste har forståelse for programvare, ikke for maskinvare. Oracle har derfor inngått et tett samarbeid med Arrow Enterprise Computing Solutions, en verdiøkende distributør, (VAR, Value Added Reseller) som har kjøpt opp flere selskaper på det norske markedet. Det gjør at Arrow representerer flere av de store produsentene, deriblant IBM.

- Arrow ECS er en av verdens største distributør av Oracles produkter, sier Bjarne Brørs, administrerende direktør i Arrow i Norge.

Med sin tyngde har Arrows mulighet til å demonstrere og lære opp Oracles partnere. Demonstrasjonene skjer vanligvis fra Arrows datasenter i Krakow i Polen.

- For å skape oppmerksomhet har vi Breakfast at Arrows. På våre Demodays tok vi Oracle Exadata til Norge, forklarer Bjarne Brørs.

Det var for at Oracles partnere virkelig skulle få en følelse og forståelse for Exadata at Arrows tok en mindre maskin til Norge.

Foreta omstrukturering

It-avdelinger må også forstå. De må foreta en gjennomgående omstrukturering av sine datarom, sitt driftsmaskineri og sitt tjenestetilbud. Alternativet er nedleggelse siden kostnadene ved lokal it-drift er mye større enn fra en nettskyleverandør.

Eksempel på tilbud av skytjenester er at de leveres med en garanti på halvparten av prisen på eget utstyr. Da får kundene feilelastisk drift med overflytting til en annen maskin ved feil, full speiling av data for sikker gjenvinning ved feil.

De nye stormaskinene tar bort arbeidsintensive oppgaver og overfører disse til it-produsentene. Det er særlig arbeidet med å få applikasjoner raskt opp å gå som den nye kategorien stormaskiner må bidra til å forenkle.

- Fremover må utviklingsleverandøren være forberedt for hyppig produksjonssetting av applikasjonen hvilket krever automatiserte funksjoner på datamaskinene for oppnå skikkelig kvalitet, sier Olav Folkestad, administrerende direktør i Bekk.

Det er for å unngå svære dokumenter med skrevne prosedyrer for hvordan en forbedret applikasjon skal erstatte den eksisterende. Automatisering er et veldig stikkord for de nye stormaskinene.

Gartner argumenterer

Raskere oppkjøring av applikasjoner er et av Gartneres viktige poenger. I tillegg fremhever analysefirmaet produsentens eller leveransepartnerens evne til å tilpasse maskineriet for høyere ytelse avhengig av oppgaven.

Oracle Exadata er et elegant eksempel på høyere ytelse tilpasset arbeidsoppgaven. Databaseadministratorer er de som nå vil ha Exadata sier en kilde i Oracle.

Videre handler alle argumenter om avansert styringsprogramvare for maskineriet. Det gjelder evnen til å vokse, pålitelighetsoppfølging og mer funksjonalitet.

Forbedret diagnostisering, overvåkning og konsekvensanalyse (Root Cause) er en forutsetning for å bli foretrukket blant alternativer. Det krever tett integrering med verktøy fra andre programvareleverandører som BMC og CA Technologies.

Konsekvensen er et stadig mindre behov for lokal nettverkskompetanse på lokalnett, fjern-nett og lagringsnett, på detaljkunnskap i forbindelse med bruk av maskineriet og lagring hos kundene.

Men lagringsforståelse kreves det mer av. Det gjelder strategi og rutiner for sikkerhetskopiering av brukernes arbeid, av virksomhetens kritiske data for arkivering av data. Arkiveringen skal tilfredsstille offentlige pålegg, danne grunnlag for innsikt i forretningsutviklingen og for virksomhetens historiske hukommelse.

Les om:

Enterprise