Finanstilsynet kritisk til EDB

Finanstilsynet kritisk til EDB

Vurderer strengere regler for it-drift av banksystemer fra utlandet.

EDB legger stadig stører deler av it-driften til Ukraina, og Finanstilsynet er bekymret for den norske bankflåten.

Nå vurderer de å legge strenge rammer for banker som vil flytte it-driften utenlands, skriver Dagens Næringsliv.

Etter å ha gått EDB i sømmene, retter de nå fokus på bankene i stedet.

- Vi vil ha klarhet i hvilken holdning bankene selv har til dette, hvordan de har sikret etterlevelsen av regelverket, og hvordan de har vurdert risikoen, sier Frank Robert Berg, seksjonssjef i Finanstilsynet, til DN.

Konsekvensen kan bli at tilsynet ikke aksepterer flytting av hele eller deler av driften til utlandet. En konklusjon er ventet å komme i løpet av våren.

Frykten er at bankene ikke er klar over risikoen som oppstår når it-systemer driftes fra land med annen lov enn Norge. Ukraina rangeres som et av verdens mest korrupte land.

Geir Remman, kommunikasjonsdirektør i EDB, påpeker overfor DN at deres datterselskap i Ukraina ikke gjør oppgaver definert som samfunnskritiske for norske banker, og at all infrastruktur og lagring ligger i Skandinavia. Han håper tilsynet tar hensyn til den internasjonale konkurransen som både EDB og norske banker er utsatt for.

- Vi er en stor leverandør, og forstår at det er oppmerksomhet rundt oss. Samtidig er det viktig at vi får de samme rammebetingelser og retningslinjer som øvrige aktører i markedet, sier han til DN.

Enterprise